Prima pagina

Isarescu: Integrarea in UE a marit concurenta

Isarescu: Integrarea in UE a marit concurenta
06.08.2007, 11:17 12

"Integrarea in Uniunea Europeana a marit gradul de concurenta", a afirmat astazi Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.
Integrarea a ieftinit unele produse, fie prin eliminarea taxelor vamale, fie prin climatul concurential mai aspru dar pozitiv pentru inflatie, a spus Isarescu.
"Concurenta externa, fie ca este reala sau potentiala, este benefica si tine preturile jos", a mai precizat guvernatorul.
Isarescu a enumerat seceta si cotatia internationala a titeiului printre factorii care apasa asupra inflatiei interne. "Efectul secetei este evident si il vedem continuand pana in primavara anului viitor", a spus guvernatorul.
Referitor la pretul painii, Isarescu a declarat ca are loc un proces de aliniere si ca painea nu poate ramane de 4-5 ori mai ieftina decat in UE.
Cat despre pretul ridicat si in crestere al petrolului, Isarescu a precizat ca aceesta este contrabalansat in buna masura de evolutia cursului. Cu alte cuvinte, aprecierea leului fata de dolar ieftineste importurile de petrol si reduce efectul de scumpire al acestuia pe pietele internationale.
Isarescu a precizat ca inflatia de baza (CORE 2 ajustat, care exclude produsele cu preturi administrate si volatile)a continuat sa scada in ultimele luni. In pofida stagnarii indicelui nominal al inflatiei, a spus Isarescu, scaderea inflatiei de baza arata restrictivitatea si gradul de adecvare a politicii monetare.
Totusi, BNR si-a majorat prognoza de inflatie pentru anul acesta de la 3,7% la 3,9% pe fondul presiunilor mentionate. Cat despre evolutia viitoare a inflatiei, Isarescu a spus ca aceasta va avea "usoare variatii in jurul tintei".
Tinta de inflatie a BNR pentru anul acesta este de 4% plus sau minus un punct procentual.
Pentru 2008, prognoza de inflatie a BNR a scazut de la 4,2% la 3,7%, in timp ce tinta de inflatie este de 3,8%, plus sau minus un punct.
Comentand cresterea anuntata a pensiilor cu 43% in 2008, guvernatorul a estimat ca atat anul acesta, cat si anul viitor, bugetul asigurarilor sociale de stat (bugetul de pensii) va creste suficient pentru a finanta aceasta majorare a pensiilor.
Anul acesta excedentul bugetului de pensii va fi substantial, iar anul viitor acest buget va termina, daca nu echilibrat, atunci doar cu un "mic deficit", a spus el. Intrebat despre eventualele interventii pe piata valutara ale BNR in ultimile saptamani, Isarescu a declarat: "Nu comentam interventiile noastre pe piata valutara, fie ca sunt directe sau indirecte."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO