Prima pagina

Isarescu: Cota unica incepe sa isi arate efectele

Isarescu: Cota unica incepe sa isi arate efectele

Mugur Isarescu: 15 ani am tot dat vesti proaste. Acum am vesti bune.

17.08.2006, 19:40 52

Cota unica a adus venituri mai mari la bugetul de stat, ceea ce il face pe guvernatorul Mugur Isarescu sa considere ca pana la urma efectele acesteia, mult timp disputate, ar putea fi benefice.
"Faptul ca avem venituri mai mari nu trebuie sa fie neglijat. Dupa sase trimestre, taxa unica s-ar putea sa-si arate efectele. Daca a functionat in Slovacia (unde veniturile bugetare au crescut inca din primul an dupa aplicare - n.red.), de ce nu ar functiona si aici?", s-a intrebat retoric Isarescu la conferinta in care a prezentat raportul asupra evolutiei inflatiei in al doilea trimestru. El subliniaza ca evolutia "nesperat de buna" a veniturilor este consistenta cu ce se "simte" si la BNR. Veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 38,4% in luna iulie a acestui an, fata de iulie anul trecut, pana la 2,63 miliarde de euro (9,4 mld. lei). Ritmul de crestere de peste 38% din iulie reprezinta o viteza dubla fata de media primelor sase luni, cand veniturile bugetare au crescut cu 20% in termeni nominali, in lei.
Analistii economici spun insa ca mai importanta decat cresterea veniturilor bugetare este cresterea ponderii acestora in PIB.
"Este nevoie de o crestere cu adevarat importanta pentru a duce veniturile la 33-34% din PIB", afirma Radu Craciun, seful departamentului de cercetare in cadrul ABN Amro. In prezent, ponderea veniturilor bugetare in PIB este de 30-31%.
Craciun spune ca nivelul actual al cotei unice si TVA nu permite o astfel de crestere si ca, la un moment dat, va trebui luata o decizie de majorare a uneia dintre aceste taxe, in cazul in care se doreste evitarea unor deficite bugetare mici.
Isarescu a aratat ieri ca la sfarsitul anului deficitul bugetar ar putea sa fie sensibil mai mic decat tinta anuntata de 2,5% din PIB, in conditiile in care veniturile atrase la buget depasesc cu mult estimarile initiale.
"Deficitul bugetar atat de disputat ar putea sa nu fie realizat, nu doar din cauza incapacitatii de a cheltui, ci si pentru ca au fost subestimate veniturile", a declarat Isarescu. Guvernatorul a explicat ca, in urma unei discutii cu ministrul finantelor publice, a inteles ca veniturile sunt mai mari chiar decat estimarile, iar bugetul de stat inregistra la sfarsitul lui iulie un excedent semnificativ, de aproximativ 1,2% din PIB. La jumatatea anului, bugetul general consolidat inregistra un excedent de un miliard de euro, respectiv 1,12% din PIB.
Guvernul a majorat tinta de deficit bugetar de doua ori in acest an, de la 0,5% din PIB la 0,9% din PIB si ulterior la 2,5% din PIB, pentru a suplimenta cheltuielile de investitii in infrastructura. In acelasi timp, au fost revizuite in sens pozitiv prognozele de venituri bugetare. Investitiile facute cu bani publici (cheltuielile de capital ale bugetului) se afla sub nivelul subventiilor in prima jumatate a anului, din cauza ca majoritatea ministerelor si-au amanat cheltuielile pentru semestrul al doilea.
Guvernatorul a fost rezervat in a comenta executia bugetara care permite acumularea unui asemenea excedent, limitandu-se la a sublinia ca decontarile pentru proiectele de investitii se fac abia la finalizarea acestora. "A cheltui banii pe investitii este mult mai greu decat pe bunuri sau pe salarii", a comentat Isarescu.
Pe de alta parte, guvernatorul a remarcat ieri cresterile inalte pe care productivitatea le-a marcat in ultimele luni. In urma cu un an, scaderea productivitatii ridica semne serioase de intrebare pentru BNR.
"Ultimele date privind productivitatea imi arata ca s-ar putea sa avem un PIB potential mai mare decat am introdus in model, de 5,5%", a remarcat Isarescu. Productia a inregistrat cresteri de peste 10% in ultimele luni, ceea ce "ridica semne de intrebare" privind PIB-ul potential, spune guvernatorul. Cu toate acestea, BNR constata inca un exces de cerere, care ar trebui insa sa fie controlat pana in primul trimestru al anului viitor, cand este prognozata scaderea PIB-ului sub potentialul de crestere.
Productia industriala a crescut cu 10,6% in luna iunie si cu 6,7% in primele sase luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO