Prima pagina

Isarescu admite ca seceta ii da inflatia peste cap

21.07.2000, 00:00 21



Premierul Mugur Isarescu a admis pentru prima data ca obiectivul unei inflatii de 27% pentru acest an va fi depasit "cu cateva procente bune in plus".

"Ma gandesc la 4-5%", a spus premierul, care a explicat ca seceta este unul dintre motivele pentru care nu va fi respectata rata inflatiei asumata prin programul de guvernare. "Este prima oara cOnd toate produsele agricole au luat-o in sus, dar sper sa se mai linisteasca", a spus Isarescu.

El a anuntat ieri ca Guvernul va finanta cu 100 milioane $ importurile de produse agricole, care sa duca la scaderea preturilor.

"Guvernul nu mai mizeaza pe scaderea ratei inflatiei in lunile de vara, ci pe mentinerea ei la nivelul actual", a mai spus Isarescu.

In luna august va avea loc prima revizuire a bugetului de stat conform memorandumului economic negociat cu Fondul Monetar International (FMI). Isarescu a anuntat ca va prelua functia de negociator si coordonator al programelor cu Banca Mondiala, dupa trecerea la Primaria Capitalei a ministrului Transporturilor, Traian Basescu.

Isarescu a mai spus ca un alt motiv al depasirii inflatiei este deprecierea cu 20% a monedei europene fata de dolar, in conditiile in care Romania deruleaza 70% din comertul exterior cu tarile comunitatii europene.

De asemenrea, seceta va influenta si cresterea economica. "Cred ca cresterea economica poate fi mai mare decOt ceea ce ne-am propus, dar avem aceasta problema cu seceta", a mai spus Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO