Prima pagina

Ion Iliescu nu mai poate candida, dar romanii vor sa-l voteze

22.06.2001, 00:00 15



Desi Constitutia nu-i mai permite candidatura la urmatoarele alegerile prezidentiale, Ion Iliescu ar fi votat de 54% de romani, indica barometrul de opinie publica realizat de Metro Media Transilvania la comanda Fundatiei pentru o societate deschisa si dat ieri publicitatii.

Urmatorii clasati in cursa prezidentiala sunt C.V.Tudor, cu 18 procente, Traian Basescu 11%, Adrian Nastase 5% si Teodor Stolojan 4%. Sondajul indica faptul ca au iesit din zona de interes a electoratului o mare parte dintre candidatii la Presedintie din 2000 - Petre Roman, Teodor Melescanu sau Mugur Isarescu.

Sociologul Dumitru Sandu, unul dintre membrii juriului Barometrului, l-a identificat pe Adrian Nastase drept principal beneficiar, peste patru ani, al voturilor care nu se vor mai indrepta catre Ion Iliescu.

El a mentionat insa ca retragerea din cursa electorala a actualului presedinte va crea un adevarat cutremur socio-politic.

In ceea ce priveste ierarhia pe partide, aceasta releva o crestere semnificativa a procentelor actualului partid de guvernamant, explicata de sociologi prin aparitia sindromului a€oinvingatorilor", prezent intotdeauna in perioada imediat urmatoare unui scrutin, printr-o miscare de capital de simpatie dinspre PRM spre actualul PSD si prin vot optional dat acum de absenteistii din noiembrie.

Astfel PDSR conduce cu 60% din optiunile intervievatilor, urmat de PRM cu 17%, PD cu 7%, PNL cu 6 %, UDMR cu 4 %, CDR cu 3%.

Sondajul a fost facut in luna mai pe un esantion de 1.816 persoane, reprezentativ pentru populatia adulta neinstutionalizata a Romaniei, cu o eroare tolerata de plus/minus 2,4%



Peste 80% dintre romani cred ca legile nu sunt aplicate si respectate

70% dintre romani pastreaza o imagine pozitiva despre UE, 12% chiar o parere foarte buna, dar numai 42% dintre cei intervievati cred ca suntem pregatiti, fie si partial, de aderare, releva Barometrul de Opinie realizat luna trecuta de Metro Media Transilvania, dat ieri publicitatii de Fundatia pentru o Societate Deschisa..

Exista un procent de 11% dintre romani care n-au auzit de cererea tarii noastre de a deveni membra UE iar 7% care au o parere proasta despre aceasta cerere. De dragul intrarii in UE, jumatate dintre romani ar fi de-acord cu impunerea vizelor pentru fratii de dincolo de Prut.

Sociologii care au analizat rezultatele sondajului au constatat ca ponderea celor care cred ca "lucrurile merg intr-o directie buna" a crescut de peste trei ori intr-o jumatate de an (de la 12 procente la 37) conform sociologului Dumitru Sandu, dar asta nu reprezinta pentru avizati decat capitalul de speranta cu care este investita orice noua guvernare.

Un procent de 80% dintre intervievati au spus ca traiesc mai prost sau la fel ca anul trecut.

Notabil ramane faptul ca 82% dintre cetateni cred ca legile nu sunt aplicate si respectate, 64% spun ca legile nu sunt bine facute iar 78% nu se considera egali in fata legii.

Ingrijorarile populatiei sunt legate semnificativ de sanatate (50%), viitorul copiilor (38%) si preturi (30%). Numai 5% dintre romani se tem de tulburari sociale si 8% de somaj. Interesanta este temerea privitoare la existenta unui razboi in zona (37 de procente), dar asta a fost explicata de sociologul Dumitru Sandu prin identificarea sub aceasta sigla a unei reale temeri de conflicte colective locale regionale.

Intertitlu: aomerii din agricultura il voteaza pe Vadim

Sondajul scoate in evidenta existenta unui numar semnificativ de cetateni care si-au pierdut locul de munca dupa 1989 si nu au mai reusit sa se angajeze: 12 procente.

Dintre cei 24% care si-au pierdut locul de munca cel putin o data, doar o treime s-au reangajat, 7% s-au pensionat, dar restul s-au reintors la sat si sunt intr-un somaj ascuns, in agricultura. Conform analizei, se pare ca acesta este segmentul dur din care se recruteaza electoratul PRM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO