Prima pagina

Ion Ghica este favorit pentru conducerea RIB

08.11.2001, 00:00 16



Ion Ghica, unul dintre cei mai vechi bancheri de pe piata bancara romaneasca, are toate sansele sa preia conducerea unei noi banci - Romanian International Bank (RIB), dupa preluarea acesteia de catre un grup financiar american.

RIB a fost cumparata de Merchant's Bank of California, tranzactia primind zilele acestea toate avizele necesare. Pachetul de 99,7% din RIB a fost achizitionat de americani de la statul turc, dupa mai multe luni de negocieri. Valoarea tranzactiei este estimata la 6-7 milioane de dolari.

Dupa ce si-a dat demisia, in septembrie, de la conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Ion Ghica a intrat intr-o perioada de repaus, preferand sa adopte in aceast timp o atitudine mai discreta.

Inainte de a conduce CEC-ul un an de zile, Ghica a fost timp de 10 ani presedintele celei mai mari banci romanesti - Banca Comerciala Romana (BCR).

"Nu pot ascunde faptul ca am fost contactat pentru a conduce Merchant's Bank, dar pana in acest moment nu le-am dat nici un raspuns oficial. Intentia mea este de a ma mai odihni putin si de a ma limpezi dupa toata perioada trecuta. Acasa nu voi sta insa", a declarat pentru Ziarul Financiar Ion Ghica.

In urma problemelor cu care s-a confruntat Turcia anul trecut si in prima parte a acestui an , banca mama a Romanian International Bank - Sumer Bank - a fost preluata de statul turc care ulterior a vandut-o fondului de pensii turcesc Oyak.

RIB este o banca mica pe piata romaneasca, avand la sfarsitul anului trecut o cota de piata de 0,2% dupa activele bilantiere. Banca mai are patru sucursale.

Merchant's Bank of California este un grup financiar cu sediul central in Los Angeles si are activitati de transferuri monetare cu Romania. Cel care conduce grupul este Daniel Jackson care are o sotie romanca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO