Prima pagina

Investitorii fac iar bani pe piata bursiera

Investitorii fac iar bani pe piata bursiera
22.07.2005, 19:51 24

Indicele BET al celor mai importante companii cotate la Bursa a atins ieri cea mai mare valoare din ultimele patru luni, in ciuda instabilitatii politice din ultimele saptamani, pe fondul cresterii volumului de tranzactionare de pe piata. In ultimele doua saptamani piata a crescut cu circa 10%, fiind insa deocamdata destul de departe de maximele istorice atinse in februarie.

Valoarea totala a companiilor cotate de pe piata a crescut in ultima luna cu aproape 2 miliarde de euro pana la 12,6 miliarde de euro.

Parerile brokerilor de pe piata sunt destul de impartite in conditiile in care unii vorbesc deja despre un trend ascendent, in timp ce altii spun ca aprecierea preturilor este mai mult de natura speculativa si s-ar putea sa nu mai dureze mult.

Cresterea a fost impulsionata de ridicarea pragului de detinere la SIF-uri prin ordonanta a guvernului si de asteptarile optimiste ale investitorilor privind rezultatele financiare ale companiilor, in special ale celor din domeniul petrolier. Companiile cotate vor publica incepand de saptamana viitoare rezultatele financiare la jumatatea anului.

SIF-urile au crescut doar in ultima saptamana cu 20% ca urmare a majorarii prin ordonanta de guvern a pragului maxim de detinere de la 0,1% la 1%. Cu toate ca SIF-urile sunt si ele departe de maximele istorice din februarie, cand au atins aproape 2 lei noi/actiune. Cea mai scumpa dintre SIF-uri, Transilvania s-a tranzactionat ieri in jurul a 1,5 lei noi/actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), care s-au numarat de asemenea printre principalele titluri au urcat in ultimele doua saptamani cu 20% in ciuda faptului ca ancheta privind principalul actionar al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, nu a fost finalizata. Pretul actiunilor companiei l-a depasit pe cel de la finalul lunii martie cand Patriciu a fost chemat de procurori. O actiune Petromidia valora atunci 0,0950 de lei, in timp ce ieri a atins un maxim de 0,0980 de lei.

Petrom a fost prima companie care a dat tonul cresterilor de la Bursa pornind de la aproximativ 0,4 lei/actiune si incheind sedinta de ieri la 0,4800 lei/actiune.

"Se mentine in continuare volatilitatea tipica pentru acest an. Cred ca se poate vorbi deja de o schimbare de trend avand in vedere rezultatele macroeconomice de pana acum si rezultatele specifice ale companiilor cotate. In plus in ultima perioada a avut loc si o schimbare a sentimentului investitorilor straini fata de pietele in dezvoltare care a avut efecte pozitive mai ales la nivelul Europei Centrale si de Est," spune Liviu Giugiumica, directorul BRD Securities, societatea de brokeraj a BRD-SocGen.

Brokerii de la Bursa spuneau inca de acum cateva saptamani ca a aparut o discrepanta intre evolutia pietei de la Bucuresti si a celorlalte piete din regiune, dar ca aceasta nu poate dura foarte mult. Bursa de la Bucuresti a evoluat in primele luni ale anului corelat cu celelalte burse din Europa de Est, cresterea si corectia negativa ce au urmat fiind resimtite si pe pietele din Budapesta, Praga sau Varsovia. Celelalte piete din regiune au revenit insa ulterior pe crestere atingand in ultimele saptamani noi maxime istorice, in timp ce piata de la Bucuresti s-a stabilizat la un nivel apropiat de cotatiile de la finalul anului trecut.

"Cred ca evolutia pietei din ultimele zile este mai mult o miscare speculativa care a aparut in urma unor elemente pozitive cum a fost ordonanta guvernului privind SIF-urile si zvonurile de pe piata privind rezultatele foarte bune ale Petrom. Este insa posibil ca luna viitoare lucrurile sa se mai linisteasca si sa mai dispara din ordinele de cumparare de pe piata, iar dorinta de a specula sa se mai reduca", este de parere Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities.

Pe langa acestea, spun unii dintre brokeri, pe piata au revenit mai puternic investitorii straini, dupa retragerile din martie si aprilie. Cresterea fluxului de investitii straine de pe piata a aparut inca de luna trecuta , cand cumpararile nete de actiuni ale strainilor au fost de 10 mil. euro fata de 2,3 milioane de euro in luna mai.

Dupa un debut de sedinta in nota zilelor anterioare, cu cresteri de 2-3%, Bursa a incheiat ieri pe o tendinta de scadere, multe dintre actiuni incheind ziua la preturi mai mari fata de miercuri. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO