Prima pagina

Investitorii arata primele semne de neincredere in piata imobiliara

01.05.2008, 19:49 23

Numar redus de achizitii din partea investitorilor in primele patru luni ale anului, indecizii in ceea ce priveste inceperea unor proiecte din partea unor dezvoltatori sau revanzarea locuintelor inainte de finalizare de catre investitorii speculativi sunt semnale ca pe piata locala jucatorii din real estate nu vor mai obtine profiturile realizate anii trecuti.
Numarul redus de tranzactii poate fi pus pe seama dificultatilor de finantare avute in special de investitorii mici si medii, in timp ce anularea anumitor proiecte poate fi cauzata de saturarea pietei pe segmente precum cel comercial, unde toti consultantii apreciaza ca in orasele din provincie in care au fost anuntate 5-6 malluri pentru urmatorii ani nu vor putea rezista toate proiectele.
Pe de alta parte, faptul ca investitorii grabesc oarecum vanzarea apartamentelor inca neterminate poate arata faptul ca acestia nu mai au rabdare si incredere ca profitul maxim va fi atins la finalizare.
Cel putin trei investitori in apartamente noi in Bucuresti au scos la vanzare locuintele achizitionate la preturi promotionale, in stadii incipiente de dezvoltare, pentru a le vinde ulterior la profituri ridicate.
Marjele acestor investitori pot ajunge la 100%, tinand cont ca in proiecte precum Planorama sau Quadra Place apartamentele aveau preturi de 800-1.000 euro/metrul patrat la inceperea lucrarilor, ajungand in prezent chiar si la 2.000 euro/metrul patrat, cu TVA inclus.
Unul dintre cei mai importanti proprietari de locuinte noi din Bucuresti este fondul norvegian Romania Invest, care detine circa 1.000 de locuinte in sase proiecte rezidentiale, dar cazul nu este singular.
Consultantii apreciaza ca aproximativ jumatate din apartamentele noi vandute pe piata locala inca din faze incipiente de dezvoltare sunt in proprietatea investitorilor.
Potrivit celui mai recent index imobiliar realizat de ZF, piata apartamentelor vechi a dat la inceputul acestui an primele semne de stagnare, in unele zone ale Bucurestiului inregistrandu-se chiar scaderi de 5%.
Asta in conditiile in care anul trecut pretul apartamentelor vechi din Bucuresti a crescut cu 50%, depasind pe finalul anului nivelul de 2.000 de euro/metrul patrat.
O valoare mai mica a fost inregistrata si de centrul comercial City Mall din sudul Capitalei, pe care australienii de la APN/UKA l-au evaluat la 112 milioane de euro, in scadere cu 4,1% fata de precedenta evaluare.
Cu toate acestea, consultantii apreciaza ca piata imobiliara va continua cresterea si in urmatorii ani, datorita ofertei inca reduse de proprietati finalizate, pe toate segmentele pietei.

Cum se schimba piata

Investitorii speculativi nu asteapta finalizarea locuintelor cumparate in faze incipiente de dezvoltare, ci le scot pe piata pentru a-si marca profiturile.
Numarul tranzactiilor de investitii a fost extrem de redus in prima treime a anului, dupa ce 2007 a fost un an record, cu mutari de peste doua miliarde de euro.
Consultantii sustin ca piata terenurilor este partial blocata, majoritatea dezvoltatorilor apreciind ca preturile solicitate sunt peste nivelul la care un eventual proiect ar fi fezabil.
Fondurile listate la Londra au trecut de la achizitia de proprietati finalizate la proiecte de dezvoltare, singurele care le mai pot asigura randamente
satisfacatoare.
Australienii de la APN/UKA au evaluat in scadere centrul comercial City Mall din sudul Capitalei, pe fondul unor previziuni in scadere asupra veniturilor viitoare.
Compania irlandeza Mivan ar putea renunta la dezvoltarea unui mall in Arad, unde sunt anuntate alte cinci proiecte de centre comerciale, prea multe pentru un oras de dimensiunea Aradului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO