Prima pagina

Investitorii arabi se retrag din centrele financiare

09.12.2003, 00:00 9

Statele care fac parte din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au accelerat ritmul repatrierii depozitelor bancare, fondurile readuse in tara in primele sase luni ale anului curent depasind totalul cumulat din 2001 si 2002.
Datele incluse intr-un studiu publicat de Banca Reglementelor Internationale (BIS - banca unde raporteaza toate bancile centrale), la sfarsitul saptamanii trecute, confirma ipoteza ca investitorii arabi se retrag din centrele financiare ale lumii, precum Statele Unite si Marea Britanie, preferand sa isi repatrieze capitalul.
Valoarea neta a acestor retrageri s-a dublat in trimestrul al doilea al anului, comparativ cu primele trei luni, de la 5,2 miliarde de dolari la 13,6 miliarde de dolari. Spre comparatie, anul 2002 a consemnat retrageri totale nete de 8,8 miliarde de dolari, iar 2001 - 2,9 miliarde de dolari.
Studiul efectuat de BIS asupra fiecarei tari arata ca Arabia Saudita a repatriat 12,2 miliarde de dolari numai in perioada iulie-septembrie, realizand astfel cea mai ampla retragere de depozite straine decat toate celelalte tari OPEC la un loc si depasind valoarea tranzactiilor similare din 2001 si 2002.
Statele care fac parte din organizatia petroliera sunt Algeria, Indonezia, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Venezuela si Emiratele Arabe Unite.
BIS este un organism care reprezinta bancile centrale din intreaga lume, cu sediul la Basel (Elvetia). Institutia internationala a emis astfel un avertisment Statelor Unite care ar putea avea tot mai multe probleme privind atragerea de capital strain. Fluxurile de investitii sunt necesare americanilor, in conditiile in care deficitul imens al contului curent determina deprecierea tot mai accentuata a dolarului.
"Piata continua sa-si concentreze atentia asupra deficitului extern al Statelor Unite", a declarat Ryan Shea, economist la Bank One. "Raportul BIS mentine in prim plan problema finantarii deficitului de cont curent american. Vineri vor aparea noi date oficiale privind comertul exterior, dar dolarul se va inscrie in aceeasi tendinta ca si pana acum", a adaugat el.
In acest an, moneda americana a pierdut in fata euro16 procente si mai mult de 9% fata de yenul japonez.
Raportul BIS arata ca si bancile chineze si-au repatriat depozitele din bancile straine, ceea ce va face dificil pentru guvernele straine sa-si finanteze deficitele. Bancile centrale din statele asiatice au fost mari cumparatoare de titluri americane in acest an. Aceasta a fost de fapt o metoda de a-si "recicla" dolarii pe care ii obtineau in urma interventiilor pe pietele valutare pentru a opri aprecierea propriilor monede.
"Au existat cateva indicii in ultimele luni care au aratat ca fonduri din ce in ce mai mari paraseau SUA", spune Ian Gunner, analist la Mellon, Londra. "Este vorba de slabiciunea dolarului. Este un trend greu de contracarat in acest moment".
Pietele financiare asteapta decizia Rezervelor Federale americane privind evolutia viitoare a ratei de dobanda de referinta. Investitorii estimeaza ca aceasta va ramane la 1%, insa vor sa vada daca Fed-ul anunta vreo modificare in viitorul apropiat.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO