Prima pagina

Investitiile in logistica, o afacere pe val

27.05.2004, 00:00 23



Extinderea afacerilor pentru cea mai mare parte a companiilor multinationale prezente in Romania a determinat intrarea pe piata in mod direct a unora dintre marii jucatori internationali in domeniul logistic. Compania britanica Tibbett & Britten cu o cifra de afaceri anuala de peste 2,4 miliarde de euro este ultimul nume pe aceasta lista.



"In urma cu mai multi ani companiile de pe piata romaneasca nici nu stiau ce inseamna logistica. In prezent, aproape orice cadru de conducere, fie ca este director general sau nu, constientizeaza importanta logisticii. Mai mult, companiile si managerii lor nu mai sunt speriati de ideea de outsourcing, aceasta fiind tot mai mult perceputa ca o modalitate de a reduce si optimiza costurile", spune Razvan Catalin Tabacaru, director regional pentru Europa Centrala si de Est al Tibbett & Britten.



In aceste conditii, grupul britanic a decis sa se implice in mod direct pe piata romaneasca prin infiintarea unui joint-venture cu o alta companie britanica, Delamode, care avea o experienta de aproape zece ani pe piata locala in domeniul expeditiilor.



"Primul nostru client din Romania a fost grupul german Metro, pentru care a fost dezvoltata o platforma logistica pentru produse alimentare, standardul de calitate fiind acelasi ca si in cazul magazinelor din Europa de Vest", explica Tabacaru.



Potrivit acestuia, compania britanica este in discutii si cu alte companii multinationale de pe piata romaneasca. "Suntem in discutii pentru dezvoltarea unor solutii logistice complete pentru mai multe companii multinationale de pe piata romaneasca, nu doar in domeniul comertului, ci si industrial. Mai mult, ne-au contactat si cateva companii care se pregatesc sa intre pe piata romaneasca si vor sa vina deja cu o structura logistica completa", adauga Tabacaru.



In aceste conditii cifra de afaceri a grupului britanic pe piata romaneasca va cunoaste, spune Tabacaru, "o crestere accelerata in urmatorii ani, la granita dintre o cifra si doua, adica intre 7-12%".



"Anul acesta, cifra de afaceri bugetata este de 3,5 milioane de euro", spune Carmen Mihailescu, directorul general al Tibbett & Britten Delamode Srl, compania care opereaza in acest moment platforma logistica de produse alimentare a Metro Cash & Carry Romania. Reteaua germana a inaugurat oficial luna aceasta una dintre cele mai importante platforme logistice de pe piata romaneasca. Platforma a reprezentat o investitie de 12 milioane de euro, fiind structurata pe doua componente, un depozit pentru produse ambientale, cu o suprafata de 7.700 metri patrati si unul pentru produse alimentare, cu o suprafata de 5.600 metri patrati. Platforma pentru produse ambientale a fost dezvoltata si va fi operata de compania Geodis Calberson Romania, in timp ce platforma pentru produse alimentare de Tibbett & Britten Delamode Srl.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO