Prima pagina

Investitii record in energie eoliana: 1,5 mld. euro

20.02.2008, 19:47 31

Energia eoliana a atras de la inceputul anului proiecte de 1,5 mld. euro, in conditiile in care pana acum investitiile nu au depasit 50 mil. euro, fiind functionale doar 22 de turbine.
Compania cipriota CWP Cyprus si omul de afaceri Emanuel Muntmark vor investi prin intermediul companiilor M.W. Team Invest si Tomis Team un miliard de euro pentru ridicarea unui proiect eolian in Dobrogea, cu o capacitate instalata de 335 MW.
"Suma de aproximativ un miliard de euro va fi valoarea finala a proiectului dupa investitiile prognozate. Aceasta suma include si o componenta de finantare ce va fi atrasa de acest consortiu", au declarat surse din piata. Cele doua proiecte, unul de 85 MW localizat la Fantanele de Sud si altul de 250 MW la Fantanele de Vest, se afla deja pe lista de autorizatii a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, ele putand primi aprobarea chiar saptamana viitoare. M.W. Team Invest este detinuta in proprotie de 100% de compania Tomis Team, care la randul ei este detinuta in proportie de 95% de compania cipriota CWP Cyprus Limited, restul de 5% fiind controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark. Consultanta juridica pentru acest proiect este asigurata de casa de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii. In acelasi timp, EGL Power&Gas, filiala locala a traderului de energie austriac EGL, spune ca are pregatit un buget intre 100 si 200 mil. euro pentru investitii in energie regenerabila, in special eoliana. Totodata, UPC Romenergy Investment, filiala locala a companiei americane UPC Renewables, are in plan un proiect de 70 MW in care va investi circa 100 mil. euro. Masuratorile au inceput de anul acesta, iar constructia proiectului va debuta in urmatorii trei ani, potrivit unor surse din piata. La acestea se adauga proiectul de 300 mil. euro deja anuntat de spaniolii de la Iberdrola.
Productia de enegie regenerabila, in special cea din surse eoliene, este vedeta acestui inceput de an in ceea ce priveste valoarea investitiilor. Acestea se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro, iar finalizatea tuturor proiectelor anuntate ar insemna punerea in functiune a aproximativ 1.100 de turbine eoliene in special in zona Dobrogei.
Pana acum, proiectele anuntate cumuleaza o capacitate instalata de aproximativ 2.200 MW, mai precis cat trei reactoare de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda. Proiectele vor produce peste 5,7 TWh, adica aproximaiv 10% din consumul actual al Romaniei, luand in calcul faptul ca o turbina eoliana are un randament anual de aproximativ 30%. Daca investitiile anuntate vor fi finalizate pana in 2010, Romania isi depaseste cota de energie din surse eoliene de 3,7 TWh asumata de Ministerul Mediului.
Potrivit autoritatilor, nivelul de energie verde ar urma sa aiba o pondere de 33% pana in 2010 in totalul productiei, din care 17% ar trebui sa fie din surse eoliene. In conditiile in care consumul pentru 2010 este estimat la 66,1TWh, rezulta ca energia eoliana ar trebui sa produca aproximativ 3,7 TWh, tinta depasita cu aproape 54% doar prin intermediul proiectelor anuntate de la inceputul acestui an. Anul trecut s-au produs 4.947 MWh de energie eoliana prin intermediul a 22 de turbine, adica sub 1% din ce s-a consumat la nivel national.
Cel mai mare proiect ca valoare anuntat pana acum presupune o investitie de un miliard de euro si instalarea a
335 MW in zona Dobrogei, adica aproximativ 168 de turbine eoliene de 2 MW.
EGL Power & Gas, unul dintre cei mai importanti traderi de energie de pe piata locala, spune ca dupa finalizarea studiilor de fezabilitate ar putea investi aproximativ 200 de milioane de euro, in special in parcuri eoliene.
"In ceea ce priveste EGL Gas & Power Romania, exploram asemenea posibilitati (producerea de energie - n.r.) in domeniul energiei regenerabile, in special energie eoliana, precum si energie in sistem trigenerare (caldura, energie electrica si frig).
Valoarea investitiilor este de aproximativ 100-200 de milioane de euro, daca rezultatele studiilor de fezabilitate vor justifica un asemenea nivel", au declarat reprezentantii companiei.
Grupul spaniol Iberdrola, unul dintre gigantii energetici la nivel european, a achizitionat 50 de proiecte pentru parcuri eoliene in estul tarii prin intermediul diviziei de energie regenerabila Iberdrola Renovables, valoarea tranzactiei situandu-se intre 200 si 300 mil. euro. Societatea care dezvolta aceste proiecte este Eolica Dobrogea (Schweiz) AG, care are in structura sa societatea romaneasca Rokura si firma elvetiana NEK Umwelttechnik AG, ambele active in domeniul energiilor regenerabile.
La acestea se aduga proiectele deja anuntate ale italienilor de la Enel care vor construi un parc eolian de 200 de MW. Eviva Nalbant, o subsidiara a grupului portughez Martifer, care a concesionat la Babadag, judetul Tulcea, un teren cu o suprafata de 260 de hectare, va dezvolta un parc eolian de 50 MW, reprezentand prima etapa dintr-un proiect care vizeaza constructia unor centrale eoliene de 400 MW. Proiectul ar trebui finalizat in 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO