Prima pagina

INS: Preturile productiei industriale totale au crescut in februarie cu 1,3% fata de luna precedenta

01.04.2008, 10:13 24

Preturile productiei industriale, per total (piata interna si externa), au inregistrat in februarie o crestere de 1,3% comparativ cu ianuarie si un avans de 14,5% fata de luna corespunzatoare din anul 2007, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Pe sectoare de activitate, preturile produselor din industria extractiva au inregistrat o crestere cu 2,1%, iar cele din industria prelucratoare si energie electrica si termica, gaze si apa o crestere cu 1,4%, respectiv cu 0,3%.

Produsele din industria bunurilor intermediare au inregistrat in luna februarie o crestere a preturilor de 1,5%, peste nivelul total. Preturile produselor din industria bunurilor de uz curent s-au situat la acelasi nivel de crestere ca cel inregistrat pe total industrie, respectiv 1,3%.

Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total a fost inregistrat la produsele din industria energetica (1,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (1,2%) si industria bunurilor de capital (1%).

Comparativ cu luna februarie a anului trecut, preturile productiei din industria extractiva au avut cea mai mare crestere, respectiv 22,8%, fiind urmata de industria prelucratoare, cu 15,2%. Majorari de preturi sub nivelul inregistrat pe total au fost inregistrate la energie electrica si termica, gaze si apa, respectiv 5,3%.

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi, respectiv 18,6%, au fost inregistrate pentru produsele industriei energetice. Majorari de preturi sub nivelul inregistrat pe total s-a constatat la produsele din industria bunurilor de uz curent (14,1%), industria bunurilor de capital (12,3%), industria bunurilor intermediare (11,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (8,8%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO