Prima pagina

Inflatia a depasit si cea mai pesimista prognoza a BNR

Inflatia a depasit si cea mai pesimista prognoza a BNR

Click pentru imaginea intreaga

15.04.2008, 19:49 19

Scumpirea citricelor si a uleiului a impins inflatia anuala in martie la 8,63%, cel mai ridicat nivel inregistrat din decembrie 2005, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.
Proiectia BNR indica o inflatie de 8,3% in martie, care ar fi trebuit sa fie si varful acestui an. Cifra publicata ieri de Statistica a depasit insa chiar si asteptarile analistilor, care vedeau inflatia la 8,5% in martie. In aceste conditii, pe piata au aparut asteptari privind eventuale noi accelerari ale inflatiei in lunile urmatoare, care ar atrage si nevoia intaririi in continuare a politicii monetare. BNR va lua in discutie dobanda cheie la leu in sedinta programata pe 6 mai.
In luna martie, preturile au urcat cu 0,67%, dupa un salt de 0,7% in luna precedenta. Motoarele cresterii au fost scumpirile la fructe, in special la citrice, ale caror preturi au urcat cu aproape 6,8%, dar si la ulei. Doar in martie pretul uleiului a urcat cu 3,9%, ducand astfel scumpirea cumulata fata de sfarsitul anului trecut la 5,5%.
Rabufnirea inflatiei din martie a venit pe fondul unui context extern nefavorabil. La nivel mondial preturile la cereale au continuat sa creasca, iar barilul de petrol a atins noi maxime istorice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO