Prima pagina

Industria asigurarilor ajunge la un miliard de euro

Industria asigurarilor ajunge la un miliard de euro
16.02.2005, 00:00 21



Piata asigurarilor a crescut anul trecut pana la 788 milioane de euro (31.943 mld. lei) prime brute incasate, cu 22% mai mult in euro decat anul anterior, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, bazate pe contributiile companiilor de asigurari la Fondul de Protejare al Asiguratilor. Primele date oficiale privind evolutia piete pe anul trecut arata o cresterea de trei ori mai mare decat a produsului intern brut.



Daca se va pastra ritmul de crestere de circa 20-25% si in 2005, ceea ce este foarte probabil, piata va ajunge la un miliard de euro, de zece ori mai mult decat in 1995 si dublu fata de 2002.



"Poate ca 5-6 miliarde euro ar fi fost un nivel mai interesant, dar avand in vedere de la ce-am plecat, este o realizare. Pragul de un miliard de euro arata ca trebuie luata in serios si aceasta industrie, mai ales ca in urmatorii 3-4 ani oportunitatile de dezvoltare vor fi si mai mari", a spus Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.



Asigurarile sunt inca in Romania la trena pietei bancare, care desfasoara un volum de business de 15 ori mai mare, in conditiile in care in Occident industria bancara si cea de asigurari sunt la paritate.



Cele 788 milioane euro incasari anul trecut inseamna ca ponderea in PIB a pietei asigurarilor s-a ridicat la 1,3%, iar primele brute incasate pe cap de locuitor la 36 de euro.



Industria asigurarilor a avut in ultimii 10 ani o crestere medie anuala de 25%, ceea ce s-a intamplat cu putine industrii din Romania, dar potentialul pietei ramane foarte ridicat. Primele brute incasate pe cap de locuitor se ridica la 250 de euro in Ungaria, 160 de euro in Polonia si 360 euro in Cehia.



Pentru cea mai mare companie de asigurari din Romania, Allianz-Tiriac, cresterea pe anul trecut este mai buna decat cea estimata.



"Rata de crestere a incasarilor 2004/2003 este usor peste asteptarile noastre. Dupa parerea mea, ea a fost sustinuta in primul rand de evolutia mai buna a segmentului de asigurari generale, care probabil a avut o dinamica superioara ritmului de crestere inregistrat pe segmentul asigurarilor de viata", a spus Marius Onofrei, responsabil pentru relatiile cu presa din cadrul Allianz-Tiriac.



"Cresterea este in linie cu estimarile de anul trecut", crede Cristian Fugaciu, directorul general al brokerului de asigurari Marsh, care afirma ca afacerile firmei pe care o conduce au crescut anul trecut cu 30% in dolari.



Fugaciu spune ca cel mai mult au crescut anul trecut asigurarile legate de credite si leasing.



Si brokerul de asigurari KaRo crede ca leasingul a fost un impuls pentru piata anul trecut.



"Dintre domeniile de activitate, cel mai mult au crescut asigurarile legate de leasing. Dintre clase, din punct de vedere al numarului de cereri si contracte incheiate (nu neaparat ca volum de prime), asigurarile de raspundere profesionala si asigurarile de constructii-montaj", a spus Karina Rosu, director general al KaRo, care a avut anul trecut o cifra de afaceri in crestere cu 40% in euro.



Steluta Racolta, director executiv vanzari la Asirom, a doua companie de pe piata, afirma ca atingerea pragului de un miliard de euro anul acesta va arata cat de mari sunt oportunitatile de dezvoltare pe aceasta piata.



"Si anul acesta se va mentine cererea mare de credite de consum, probabil ca nu la nivelul anului 2004, ceea ce va duce la majorarea vanzarilor de polite", crede Racolta.



Piata asigurarilor generale este dominata de asigurarile Casco, de raspundere civila auto si de bunuri, iar cea a asigurarilor de viata de politele mixte de viata si unit-linked.



"Faptul ca piata asigurarilor creste in continuare mult mai repede decat produsul intern brut este un semnal bun. Dupa opinia mea va continua acest ritm de crestere. Sunt mai multi factori care determina aceasta evolutie, printre care alinierea nivelurilor de raspundere la cele din Uniunea Europeana, cresterea veniturilor populatiei sau privatizarea furnizorilor de utilitati", a spus Fanel Plopeanu, vicepresedinte al Omniasig, numarul trei pe piata asigurarilor generale. In anii urmatori, factorii principali de crestere ai pietei vor fi, in cazul asigurarilor generale, cresterea creditelor ipotecare, de consum si auto (bancile cer asigurari de locuinta si casco sau cumpara asigurari de risc financiar), proportia redusa a asigurarilor de locuinta contra cutremurului (doar 7-8% din cele 8 milioane de locuinte) si a majorarii incasarilor din RCA (ca urmare a alinierii la tarifele europene si a cresterii numarului de autovehicule).



De asemenea, sunt asteptate asigurarile private de sanatate. Si asigurarile de viata, care au pondere acum de 25% din piata, vor fi impulsionate de cresterea creditelor ipotecare si de consum (pentru care bancile cer asigurari de viata), dar si de cresterea numarului companiilor care ofera asigurari de viata drept avantaje salariale.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO