Prima pagina

Indienii ridica Sidex la afaceri de 3 miliarde de dolari

Indienii ridica Sidex la afaceri de 3 miliarde de dolari
18.04.2005, 19:39 16

Mittal Steel Galati, fost Sidex, are in plan sa devina din acest an cea mai mare companie din Romania, cu o cifra de afaceri in 2005 de 3 mld. $ (peste 2,3 mld. euro), valoare de patru ori mai mare fata de cea inregistrata in anul preluarii companiei de catre patronii indieni - 2001.

Ani la rand topul companiilor romanesti a fost dominat de compania petroliera Petrom (cu o cifra de afaceri de 2 mld. euro), recent preluata de catre austriecii de la OMV, care nutresc si ei ambitii de crestere.

Gigantul mondial al otelului estimeaza pentru 2005 o cifra de afaceri totala in Romania de 3,5 mld. dolari (circa 2,7 mld. euro), care insumeaza pe langa combinatul siderurgic de la Galati si operatiunile Mittal Steel de la Hunedoara, Roman si Iasi, a declarat intr-un interviu pentru Ziarul Financiar Narendra Chaudhary, director general executiv al Mittal Steel Galati.

"Combinatul de la Galati cred ca va ajunge in acest an la o cifra de afaceri de 3 mld. $. Sunt cativa factori care intervin. Rezultatele ar putea fi ajutate de piata. Consumul de otel in lume a crescut asa de repede, mai ales pe pietele din Asia, incat cererea a depasit nivelul livrarilor. Daca acest trend va continua, preturile pe piata internationala se vor stabiliza la niveluri inalte", afirma Narendra Chaudhary.

Conform oficialilor AVAS, patronii SIDEX au platit numai jumatate din pretul pachetului de actiuni, in conditiile in care sumele respective sunt purtatoare de dobanzi. Conducerea SIDEX sustine insa ca angajamentele asumate au fost respectate

Strategia Mittal Steel se concentreaza pe eficientizarea unitatilor preluate, fara sa renunte insa la eventuale achizitii.

"Daca vor fi oportunitati pe piata, nu vad de ce nu am face noi achizitii. Acum, asemenea oportunitati nu exista", a spus Chaudhary.

In 2004, combinatul siderurgic de la Galati a realizat o cifra de afaceri de 2,1 mld. $ (1,7 mld. euro), aproape dubla fata de cea inregistrata in anul anterior, in contextul unei scumpiri a otelului pe pietele internationale, unde merge cea mai mare parte a productiei.

Oficialul Mittal Steel a refuzat sa precizeze valoarea profitului obtinut in anul anterior, facand doar precizarea ca este vorba de o "imbunatatire" a performantei din 2003, cand rezultatul net a fost de 100 mil. $ (88 mil. euro). Subsidiarele de la Hunedoara, Roman si Iasi au realizat impreuna o cifra de afaceri de 250 mil. $ (201 mil. euro) in 2004, valoare care se va dubla in acest an, in contextul in care "2005 este primul an intreg in care vor fi conduse de catre Mittal Steel", precizeaza Chaudhary.

Chaudhary a preluat conducerea Sidex Galati dupa privatizarea acestuia la finele lui 2001 si a reusit sa redreseze situatia uneia dintre cele mai mari platforme industriale din Romania, care avea reputatia "unei gauri negre" a economiei, cu pierderi de un milion de dolari inregistrate in fiecare zi de functionare. Dupa preluarea de catre grupul anglo - indian a altor trei unitati - Siderurgica Hunedoara, Petrotub Roman si Tepro Iasi, Chaudhary a devenit seful operatiunilor Mittal Steel din Romania.

Insa schimbarile petrecute la varful corporatiei patronate de multimiliardarul indian Lakshmi Mittal, unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei, incep sa produca un impact puternic si in Romania.

Mittal Steel este noul lider al lumii siderurgice, in urma unor fuziuni succesive intre Ispat International, LNM Holdings si International Steel Group, depasindu-si rivalul european - Arcelor.

Ca urmare a aparitiei unei suprastructuri, grupul isi reorganizeaza operatiunile globale cu o cifra de afaceri de circa 30 mld. $, una din masurile anuntate recent fiind impartirea in trei divizii - Europa, Americile si restul lumii.

Reorganizarea globala va include si schimbari la varful managementului combinatului de la Galati. Astfel, Chaudhary a fost promovat in functia de corporate director operatiuni la sediul central din Londra al Mittal Steel, locul sau la Galati urmand sa fie luat de un alt indian, K.A. P. Singh, in prezent director al Mittal Steel Ostrava (Cehia).

De asemenea, Hans Rosenstock, director tehnic la Mittal Steel Ruhrort si Mittal Steel Hochfeld, pe pozitia de director operational al combinatului de la Galati.

Sidex este cea mai mare companie din Romania a magnatului mondial al otelului, Lakshmi Mittal .

Fostul Sidex exporta doua treimi din productie, reusind in acelasi timp sa-si asigure pe piata romaneasca o cota de piata estimata la circa 90% - 95%. De la 3,7 mil. tone de otel in 2001, Sidex a trecut la o productie de 4,6 mil. tone in 2003, respectiv 5 mil. tone in 2004.

Sidex Galati a fost privatizat de catre statul roman in luna noiembrie a anului 2001, cand grupul LNM a preluat de la APAPS un pachet de 92% din actiuni intr-o tranzactie cu o valoare de peste 500 mil. $ (558 mil. euro), care a inclus pretul actiunilor si angajamentele de investitii.

Numarul de angajati s-a redus de la 27.000 de angajati in 2001 la circa 18.230 de angajati la finele anului trecut. LNM s-a angajat sa investeasca aproximativ 351 mil. $ in urmatorii 10 ani, din care investitii tehnologice de 175 mil. $ si investitii de mediu de 76 mil. $, sa asigure un capital de lucru de circa 100 mil. $, in timp ce plata pe pachetul de actiuni detinut de stat s-a ridicat la 70 mil. $.

Sidex, unul dintre cei mai mari beneficiari de ajutoare de stat, nu mai primeste astfel de facilitati de la finele anului trecut, dupa ce Romania a incheiat capitolele de negociere cu Uniunea Europeana. Potrivit AVAS, cumparatorul a realizat un volum total de investitii tehnologice mai mare decat cel angajat, insa nu a respectat alocarea asumata pe obiective.

Oficialii Mittal Steel sustin ca toate angajamentele de investitii si plata a actiunilor au fost respectate.

LNM a preluat Tepro in mai 2003 printr-o tranzactie de 15,6 mil.$, in timp ce in octombrie 2003 a semnat contractele la celelalte doua societati, obligandu-se sa achite 126,4 mil. $ pentru actiuni, investitii si acoperirea datoriilor comerciale.

Mittal Steel Hunedoara este specializata in productia de oteluri nealiate si aliate, Mittal Steel Iasi fiind producator de tubulatura.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO