Prima pagina

Indienii de la Sidex alearga de trei ori mai repede decat economia

01.03.2005, 00:00 15

Combinatul siderurgic Sidex Galati, aflat in proprietatea celui mai mare producator de otel din lume - Mittal Steel, a inregistrat anul trecut o crestere a vanzarilor pe piata interna de 22%, de aproape trei ori mai mare decat viteza de crestere a Produsului Intern Brut.


"Continuam sa ne concentram asupra imbunatatirii calitatii, productiei si productivitatii. Vanzarile interne au crescut cu un remarcabil 22% anul trecut, in timp ce economia Romaniei creste cu circa 5% pe an. Marii producatori de vagoane s-au intors la noi, producatori internationali de bunuri electrocasnice s-au stabilit in Romania, iar constructiile formeaza un sector puternic", a comentat Narendra Chaudhary, director executiv al companiei Ispat Sidex. Compania isi va schimba numele in perioada urmatoare in Mittal Steel Galati.


Sidex estimeaza pentru anul trecut o cifra de afaceri de 2,1 mld. $ (1,7 mld. euro), aproape dubla ca valoare fata de 2003.


Exporturile ocupa o pondere de circa doua treimi din productia Sidex, principalele piete de desfacere fiind Uniunea Europeana - 22% din productie, Turcia - 16% si continentul american - circa 5%.


Ascensiunea puternica a afacerilor combinatului de la Galati a fost impulsionata anul trecut de majorarea pretului otelului pe pietele externe, precum si de cererea in crestere de pe pietele din Asia. Sidex a profitat de aceasta conjunctura favorabila, in contextul in care capacitatile de productie au fost in permanenta crestere.



Mittal Steel si-a extins puternic operatiunile in Romania prin achizitia altor capacitati industriale mari precum Tepro Iasi, Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara, ajungand sa detina un portofoliu de afaceri de 2,35 mld. $ (circa 1,9 mld. euro), devenind cea mai mare companie privata din Romania.



Chadhary estimeaza o dublare a afacerilor celor trei subsidiare in acest an.



"Cele trei sunt pe cale sa devina profitabile. Luate impreuna, acestea sunt afaceri mari. Ele vor genera o cifra de afaceri cumulata de 500 milioane de dolariin acest an", spune Chaudhary.



Mittal Steel, compania rezultata in urma fuziunii la nivel global intre LNM Holdings si Ispat International si care urmeaza sa cumpere International Steel Group-SUA, are venituri de circa 30 mld. $ pe an, fiind cel mai mare producator de otel din lume. Artizanul acestei afaceri este miliardarul de origine indiana Lakshmi Mittal.



Mittal Steel va investi la Sidex in 2005 peste 120 mil. $, in conditiile in care proiecte de investitii de 200 mil. $ au fost pornite in ultimii 2 ani.



De asemenea, este in derulare un proiect de investitii de 90 mil. $ pentru finalizarea lucrarilor la doua furnale de la Galati.



Modernizarea Sidex si aducerea la standarde internationale a insemnat pentru indieni castigarea unor clienti traditionali cum ar fi grupul francez Renault, proprietarul uzinei de automobile Dacia Pitesti, si producatorul de electrocasnice Arctic Gaesti.



Productia Sidex a crescut de la 3,7 mil. tone de otel in 2001 la 4,6 mil. tone in 2003, respectiv 5 mil. tone in 2004.



Sidex Galati a fost privatizat in luna noiembrie a anului 2001, cand grupul LNM a preluat de la Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) 92% din actiuni intr-o tranzactie cu o valoare de peste 500 mil. $, care a inclus pretul actiunilor si angajamentele de investitii.



LNM s-a angajat sa investeasca aproximativ 351 mil. $ in 10 ani, sa asigure un capital de lucru de circa 100 mil. $, in timp ce plata pe pachetul de actiuni detinut de stat s-a ridicat la 70 mil. $.



Sidex era inainte de privatizare vazut ca una dintre "gaurile negre" ale economiei romanesti, cu pierderi de 1 mil. $ pe zi. In 2003, compania raporta deja profit net de peste 100 mil. $, pentru anul trecut fiind de asteptat o valoare comparabila.



La privatizarea Sidex, indienii au obtinut si o serie de facilitati fiscale din partea statului roman, inclusiv ajutoare de stat. In urma negocierilor cu Uniunea Europeana, Sidex nu va mai beneficia de ajutoare de stat, urmand sa beneficieze in continuare de alte facilitati.



LNM a preluat Tepro in mai 2003 printr-o tranzactie de 15,6 mil.$, in timp ce in octombrie 2003 a semnat contractele la celelalte doua societati, obligandu-se sa achite 126,4 mil. $ pentru actiuni, investitii si acoperirea datoriilor comerciale.



Ispat Siderurgica este specializata in productia de oteluri nealiate si aliate, Tepro Iasi fiind producator de tubulatura.



Indienii investesc in medie 7 mil. $ pe an in cele trei subsidiare ale Mittal Steel.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO