Prima pagina

Indienii cauta 300 de oameni la Cluj pentru outsourcing de analize

28.07.2008, 18:20 99

Compania indiana de cercetare si analiza financiara Evalueserve, care reprezinta cel mai nou tip de investitii in outsourcing - Knowledge Process Outsourcing, adica outsourcing pentru analize financiare sau studii de piata complexe -, a ales Clujul pentru operatiunile sale din Europa, unde va angaja 300 de oameni pana in 2012.
Knowledge Process Outsourcing (KPO) este definit ca "ruda" intelectuala a BPO-ului (Business Process Outsourcing) si a luat amploare in ultimii 4-5 ani din necesitatea marilor banci de investitii internationale sau multinationale din alte sectoare de a-si reduce costurile de analiza si cercetare de piata. In ultimii ani Romania a devenit o tinta pentru firmele specializate in BPO sau care fac BPO cum sunt Genpact, HP sau Wipro. "Avem un portofoliu de 1.000 de companii si operam cu 5 dintre primele 10 banci de investitii din lume, trei dintre cele mai mari companii de telecomunicatii sau trei dintre primele zece companii farmaceutice", a declarat Marc Vollenweider, CEO Evalueserve.
Firmele de KPO fac cercetare pentru drepturi de protectie intelectuala, cercetare pe pietele de actiuni sau de asigurari, analiza de date sau cercetare financiara. Mari banci precum Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase si UBS au contracte de zeci de milioane de euro cu firme din India specializate in KPO. Un analist de investitii in SUA sau Occident costa intre 200.000 si 400.000 de euro pe an, in timp ce unul din India este de 4-5 ori mai ieftin. Majoritarea celor angajati sunt specialisti in domeniile respective.
Conform estimarilor firmelor de specialitate, piata internationala de KPO va ajunge pana in 2010 la aproximativ 16 miliarde de dolari.
Evalueserve are peste 2.500 de angajati si o treime dintre acestia sunt femei. Acest raport intentioneaza sa il pastreze si in Romania.
"Investitia pentru o companie de tipul nostru nu este orientata in principal spre infrastructura. Partea in care noi investim cel mai mult este trainingul si educatia personalului. Primii angajati ai Evalueserve din Romania vor deveni manageri peste o viitoare echipa compusa din 300 de oameni", a declarat Vollenweider.
CEO Evalueserve sustine, de asemenea, ca firma pe care o conduce avea nevoie de un centru de operatiuni in Europa avand in vedere faptul ca 40 la suta din incasarile lor provin de pe acest continent.
"Motivul pentru care am ales Romania este acela ca vrem sa avem operatii globale complete si avem nevoie de un centru de operatiuni in Europa. Dupa studiile efectuate pe diferite piete precum Polonia, Ucraina, Cehia, Ungaria sau alte tari din Europa Centrala si de Est, am realizat ca romanii au cele mai bune capacitati lingvistice, pentru ca au cunostinte atat de limbi de circulatie internationala: engleza, germana, franceza, italiana, cat si cunostinta de limbile est-europene", a afirmat Marc Vollenweider.
Conform oficialilor Evalueserve, portofoliul companiei este extrem de diversificat si cuprinde companii din mai multe domenii cum ar fi telecomunicatiile, domeniul financiar-bancar, IT, sanatate sau automotive.
Oficialii companiei au declarat ca centrul de operatiuni din Romania va lucra mai ales cu firme de pe piata internationala, unul dintre exemplele de companii pe care o va deservi personalul din Romania este preluarea operatiunilor unei banci din Rusia, cu sediul la Londra. Reprezentantii companiei au declarat ca motivul pentru care au ales municipiul Cluj-Napoca este faptul ca infrastructura universitatilor este foarte dezvoltata si ca toate calitatile si competentele cautate de Evalueserve pot fi identificate aici.
"Avem nevoie de persoane cu capacitati in management, stiinte economice, statistici si chiar in contabilitate si matematica si suntem increzatori ca vom colabora cu universitatile in asa fel incat vom gasi in Cluj-Napoca angajati cu toate aceste capacitati", a mai afirmat Marc Vollenweider.
Evalueserve s-a infiintat in decembrie 2001 in India. In momentul de fata compania are un numar de 2.500 de angajati, in 4 centre internationale de operatiuni, 27 reprezentante de vanzari si deserveste un numar de 5.000 de companii la nivel international.
Compania este detinuta de investitori indieni si nu face publice rezultatele financiare. In 2007 a anuntat ca s-ar putea lista la bursa anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO