Prima pagina

Indienii au adaugat un miliard de dolari la Sidex

Indienii au adaugat un miliard de dolari la Sidex
25.11.2004, 00:00 10

Combinatul siderurgic Ispat Sidex Galati va  inregistra la finalul acestui an o cifra de afaceri de 2,1 miliarde de dolari(1,6 mld.euro) , nivel  dublu fata de 2003, a anuntat ieri directorul general al companiei Narendra Chaudary.
La aceasta se adauga afaceri de 250 mil. $, rulate in acest an de celelalte subsidiare ale Ispat din Romania - Tepro Iasi, Petrorub Roman si Siderurgica Hunedoara, ceea ce inseamna ca in trei ani indienii au ajuns sa-si construiasca cel mai mare portofoliu de afaceri din Romania, comparabil cu cel al Petrom.
Directorul general al Ispat Sidex  mizeaza pe o dublare in 2005 si a afacerilor celor trei subsidiare catre 500 mil. $.
Sidex se afla acum in centrul unor dezbateri aprinse privind acordarea de ajutoare de stat, tema care intarzie deocamdata inchiderea capitolului de negocieri "Concurenta" cu Uniunea Europeana.
Daca in 2001, privatizarea Sidex era vazuta ca lichidarea unei "gauri negre" a economiei romanesti care producea pierderi de circa un milion de dolari in fiecare zi in care functiona, acum combinatul de la Galati este cea mai mare companie comerciala privata din Romania, sustin oficialii grupului.
Ispat Sidex este pe profit inca din 2003, cand a raportat o valoare neta de 100 mil. $ (88,3 mil. euro), pentru acest an fiind estimata o crestere, peste nivelul de anul trecut.
"Sidex este acum cea mai mare companie comerciala din Romania, reprezentand 3% din Produsul Intern Brut al Romaniei, 4% din productia industriala, 5% din exporturile tarii", a spus Narendra Chaudhary.
"Am reusit sa depasim o situatie dificila in care se afla compania in momentul privatizarii cu ajutorul unei abordari manageriale ferme, al unui program adecvat de investitii si cu ajutorul sinergiilor din cadrul grupului LNM. Am fost in masura sa beneficiem de potentialul semnificativ al companiei, asezarea geografica favorabila, capacitati mari de productie si personal calificat", precizeaza Chaudhary.
Grupul LNM , detinut de magnatul otelului Lakshmi Mittal , este actionarul majoritar de Sidex.
Ascensiunea puternica a afacerilor combinatului de la Galati in acest an a fost impulsionata de majorarea pretului otelului pe pietele externe, precum si de cererea in crestere de pe pietele din Asia. Sidex exporta circa 65% din productia proprie si a profitat de aceasta conjunctura favorabila, in contextul in care capacitatile de productie au fost si ele in permanenta crestere.
De la 3,7 milioane tone de otel in 2001, Sidex a trecut la o productie de 4,6 milioane tone in 2003, iar pentru acest an este prognozata o valoare de circa 5 milioane tone.
Sidex Galati a fost privatizat in luna noiembrie a anului 2001, cand grupul LNM a preluat de la Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) 92% din actiuni intr-o tranzactie cu o valoare de peste 500 de milioane de dolari, care a inclus pretul actiunilor si angajamentele de investitii.
LNM s-a angajat sa investeasca aproximativ 351 mil. $ in urmatorii 10 ani, sa asigure un capital de lucru de circa 100 mil. $, in timp ce plata pe pachetul de actiuni detinut de stat s-a ridicat la 70 mil. $.
Noii proprietari afirma ca nivelul investitiilor postprivatizare va fi de circa 215 mil. $ pana la finele lui 2004.
La privatizarea Sidex, indienii au obtinut si o serie de facilitati fiscale din partea statului roman, care acum insa nu sunt,acceptate de catre Comisia Europeana.
"Negocierile dintre autoritatile romane si grupul siderurgic LNM privind restrangerea facilitatilor acordate Ispat Sidex Galati dupa privatizare nu au fost inca finalizate. Noi am vazut o angajare puternica din partea guvernului Romaniei pentru a respecta contractul de privatizare. Pe de alta parte, Romania este in proces de negocieri cu UE, iar in decursul acestor negocieri, sunt chestiuni ce pot avea efect asupra contractului. Noi sustinem aderarea Romaniei la UE. Suntem in discutii cu statul roman pe acest subiect si suntem satisfacuti cum evolueaza acest subiect", a comentat directorul general al Ispat Sidex.
"Am incredere ca vom gasi o solutie", a adaugat Chaudhary.
Compania a beneficiat de o serie de facilitati fiscale, printre care amanarea platii TVA pentru importuri timp de trei ani, incepand cu 31 octombrie 2001, precum si scutirea de la plata impozitului pe profit pana la 31 decembrie 2006.
Reprezentantul Sidex sustine ca abia in acest an scutirea de impozit pe profit poate fi considerata ca un ajutor de stat, in conditiile in care combinatul a inregistrat pierderi in anii anteriori si a trecut pe profit abia in 2003.
Potrivit lui Chaudhary, Sidex este pregatit sa achite, incepand cu aceasta luna, TVA datorat pe bunurile importate, precum si pe sumele amanate la plata.
Trecerea pe profit la Sidex in 2003 a avut loc dupa ce managementul instalat a schimbat dramatic politica de marketing, tranzactiile pe barter fiind eliminate complet. Pe de alta parte, in structura de productie au avut loc schimbari, productia de produse cu valoare adaugata mare triplandu-se in ultimii ani, cu efect direct asupra veniturilor. Numarul de angajati s-a redus de la 27.000 de angajati in 2001 la 18.230 de angajati.
Strategia combinatului de la Galati s-a reorientat si pe piata interna, unde Sidex va fi capabila in termen de un an si jumatate - doi ani sa acopere orice cerinta pentru producatorul de automobile Dacia Pitesti, care produce deja modelul Logan.
"Sidex a fost integrat cu succes, fiind acum parte a grupului Mittal Steel, cel mai mare producator de otel din lume, cu venituri proforma in 2004 de 30 miliarde dolari", afirma Chaudhary.
Mittal Steel, noul lider mondial al industriei siderurgice, va lua nastere unor fuziuni succesive intre Ispat International, LNM Holdings si International Steel Group, care va depasi grupul european Arcelor. Artizanul crearii corporatiei Mittal Steel este multimiliardarul de origine indiana Lakshmi Mittal.
In Romania, LNM mai detine Tepro Iasi, Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara.
Deja, oficialii LNM au anuntat ca Siderurgica Hunedoara, care avea o situatie financiara grea, va trece inca din acest an pe profit.
In plus, oficialii LNM sunt pregatiti sa achizitioneze restul de actiuni ale Siderurgica si Tepro listate pe Rasdaq in vederea delistarii companiilor respective si transformarii in societati de tip inchis.
LNM a preluat Tepro in mai 2003 printr-o tranzactie de 15,6 mil.$, in timp ce in octombrie 2003 a semnat contractele la celelalte doua societati, obligandu-se sa achite 126,4 mil. $ pentru actiuni, investitii si acoperirea datoriilor comerciale.
Ispat Siderurgica este specializata in productia de oteluri nealiate si aliate, Tepro Iasi fiind producator de tubulatura.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO