Prima pagina

Inca trei luni pentru revendicarea de catre fostii proprietari a caselor nationalizate

07.08.2001, 00:00 23



Guvernul va prelungi prin ordonanta de urgenta de la 14 august pana la 14 noiembrie termenul de depunere a notificarilor privind revendicarea imobilelor preluate abuziv de catre stat, potrivit Legii 10/2001.

Pentru decalarea termenului nu este nevoie de interventia Parlamentului chiar daca modificarea se produce intr-o lege care reglementeaza regimul proprietatii, sustin senatorii din Comisia juridica a Senatului.

Sugestia convocarii Parlamentului in sesiune Extraordinara pentru aprobarea prelungirii termenului de depunere a dosarelor in revendicare in apartine primarului general Traian Basescu, dar este respinsa de parlamentari.

Desi Guvernul nu a fost abilitat de Parlament sa emita ordonante de urgenta pentru acte normative ce reglementeaza regimul proprietatii, Cabinetul poate uza, in cazul de fata, de o asemenea procedura intrucat "problema nu este de fond, ci de forma si nu are sens sa convoci Parlamentul in sesiune extarodinara", a declarat ieri pentru Ziarul Financiar senatorul PSD Ion Predescu, membru al Comisiei juridice si unul dintre cei care au participat la redactarea Legii 10/2001.

Predescu spune ca termenul de sase luni de la aparitia legii, in care fostii proprietari puteau sa-si revendice imobilele "a fost prea scurt" dar Parlamentul a optat pentru aceasta perioada "din dorinta de a urgenta lucrurile".

"Actele doveditoare se obtin foarte greu pentru ca se afla in diferite arhive. Nu mai punem la socoteala ca multi dintre functionarii acestor institutii se afla in concedii lucru care intarzie si mai mult lucrurile", sustine Predescu.

PNL nu este de acord cu decalarea termenului, intrucat ar fi dorit ca "problema restituirii caselor sa fie transata o data pentru totdeauna", a declarat pentru Ziarul Financiar senatorul Nicolae Vlad Popa, membru al Comisiei juridice.

Mai mult, odata cu aceasta prelungire va fi amanat si termenul de un an in care Executivul trebuia sa finalizeze proiectul de lege privind despagubirea persoanelor care nu si-au recuperat fostele proprietati in baza Legii 10.

"Din acest punct de vedere decalarea este in favoarea lor", spune Popa adaugand insa ca, prin legea de abilitare, Guvernul poate emite ordonante chiar si in domeniul legilor proprietatii, cu conditia ca modificarile sa nu fie de fond, cum se intampla in cazul in speta. Nu este deci nevoie de o sesiune extraordinara, "mai ales ca suntem pusi in fata unui fapt implinit", sustine Popa.

Eckstein-Kovacs Peter, reprezentantul UDMR in Comisia juridica a Senatului, considera primul ministru "s-a grabit" atunci cand a anuntat posibilitatea decalarii termenului printr-o decizie a Executivului intrucat, de principiu, ordonantele de urgenta nu pot fi emise pentru acte normative ce se refera la proprietate.

El crede insa ca nimeni nu va protesta in acest caz, cu atat mai mult cu cat Parlamentul are posibilitatea sa examineze actul normativ al Guvernului in sesiunea extraordinara preconizata a se desfasura la sfarsitul lui august.

Liderul grupului parlamentar al PRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, nu este nici el de acord cu o sesiune extraordinara. "Extraordinar nu inseamna initiativa unui organ al administratiei locale, fie el si primar general", a apreciat liderul PRM.

El mai spune ca nu are nimic impotriva prelungirii termenului de depunere a cererilor pentru imobilele nationalizate, dar acest lucru poate fi realizat de Guvern, pe calea unei ordonante de urgenta, "pentru ca este promisiunea personala a premierului Adrian Nastase".

Presedintele PD si totodata primar general al Bucurestilor, Traian Basescu a anuntat, cu doua zile in urma, ca partidul pe care il conduce va formula o solicitare de convocare a Parlamentului in sesiune extraordinara pentru aprobarea prelungirii termenului de depunere a dosarelor in revendicare.

Basescu motiveaza ca prelungirea termenului este necesara intrucat angajatii municipalitatii se confrunta cu un val de revendicari.

Peste 10.000 de astfel de cereri au fost trimise primariei Bucurestilor pana in acest moment. "In acelasi timp, este evident ca multe dintre notificari sunt neacoperite cu documente, dar, desigur, dosarul se poate completa", a afirmat primarul Capitalei.

In timpul vizitei pe care a facut-o in Israel, mai multi cetateni israelieni proveniti din Romania i-au solicitat primului ministru Adrian Nastase decalarea termenului de depunere a notificarilor motivand ca nu au avut timp suficient sa-si pregateasca dosarele.

Nastase a promis acest lucru iar Guvernul a aprobat un proiect de ordonanta in acest sens care va aparea in Monitorul Oficial pe 14 august, adica in ziua in care va expira primul termen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO