Prima pagina

Inca o mare banca americana se va prabusi in 2008

20.08.2008, 19:23 12

O importanta banca americana s-ar putea prabusi in urmatoarele luni in conditiile in care turbulentele de pe piata globala de credit continua sa afecteze pietele financiare, a avertizat un fost economist-sef al Fondului Monetar International, determinand noi scaderi ale actiunilor din sectorul bancar, scrie presa straina.
Profesorul Kenneth Rogoff a declarat ca vor aparea in continuare vesti negative legate de criza globala a pietelor de credit, in special in Statele Unite, si ca este foarte probabil ca aceasta criza sa faca o victima in randul celor mai mari banci americane.
"Statele Unite nu au depasit criza. Cred ca ne aflam probabil la mijlocul crizei financiare. As merge chiar mai departe, spunand ca nu am trecut inca de ce e mai rau", a declarat Rogoff in cadrul unei conferinte din Singapore.
"Nu vom vedea numai banci de marime mijlocie prabusindu-se in urmatoarele cateva luni, ci o banca mare sau una dintre marile banci de investitii", a avertizat Rogoff.
Profesorul Rogoff, care a detinut pozitia de economist-sef in cadrul Fondului Monetar International in perioada 2001-2004, a anticipat ca aceasta criza va genera un nou val de consolidari in sectorul financiar american inainte de a se sfarsi, cu fuziuni intre mari institutii.
"Sectorul financiar trebuie sa se restranga. Nu cred ca disparitia catorva banci mijlocii si mici va rezolva lucrurile. Vom asista la un proces de consolidare in randul marilor banci de investitii", a declarat Rogoff.
Rogoff a sugerat in acelasi timp ca gigantii americani Fannie Mae si Freddie Mac nu vor mai exista probabil sub forma actuala in cativa ani.
Comentariile fostului economist-sef FMI au aparut dupa ce investitorii au abandonat actiunile celor doua grupuri in urma unor rapoarte ce sugerau ca este posibil ca Trezoreria americana sa nu aiba ca alternativa decat nationalizarea acestora.
Pe de alta parte, Rogoff a aratat ca investitiile de ordinul miliardelor de dolari realizate de fondurile suverane din Asia si Orientul Mijlociu in firmele financiare occidentale nu vor genera in mod necesar profituri mari pentru ca nu au fost luate in considerare conditiile generale de piata cu care se confrunta industria.
"Exista la inceputul crizei parerea conform careia fondurile suverane pot salva pe toata lumea. Bancile de investitii au actionat stupid, au pierdut bani in criza subprime, iar fondurile suverane intervin si fac foarte multi bani achizitionandu-le. Nu se ia totusi in considerare faptul ca sistemul financiar trebuie sa se restranga", a declarat Rogoff in cadrul conferintei din Singapore, ale carei fonduri GIC si Temasek au investit miliarde de dolari in Merrill Lynch si Citigroup.
Rogoff a emis in acelasi timp o avertizare cu privire la inflatia din Statele Unite, care a atins luna trecuta cel mai ridicat nivel din 1991, si a criticat banca centrala americana pentru ca a redus prea drastic ratele dobanzii.
Ca raspuns la declinul pietei rezidentiale si la turbulentele de pe pietele de credit, Fed a redus ratele dobanzii cu 3,25% puncte, pana la 2% de la mijlocul lunii septembrie.
Rogoff a declarat ca banca centrala americana a gresit reducand ratele dobanzii atat de "dramatic". "Aceste reduceri de rate vor duce la o crestere considerabila a ratei inflatiei in urmatorii ani in Statele Unite", a spus Rogoff.
Declinul pietei rezidentiale americane a declansat anul trecut o criza pe pietele de credit ale carei efecte se fac inca simtite in cadrul economiei globale. Institutiile financiare din intreaga lume au realizat operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) si pierderi de aproximativ 500 miliarde de dolari de la inceputului anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO