Prima pagina

In sase luni, investitii straine la Bursa cat in 2003

13.07.2004, 00:00 10



Investitiile straine de la Bursa de Valori au toate sansele sa se dubleze si anul acesta fata de anul trecut la fel cu s-a intamplat in 2003 fata de 2002, in conditiile in care tendinta din prima jumatate a acestui an se va mentine si in al doilea semestru.



Investitiile straine nete in actiuni (valoarea actiunilor cumparate minus valoarea actiunilor vandute de straini) a insumat in primele sase luni ale anului 24,1 milioane de euro, fata de 21,5 milioane de euro pe parcursul intregului an 2003. In 2002 investitiile straine nete se ridicau la 12,3 milioane de euro.



In ultimele doua luni investitiile straine de la Bursa au fost alimentate de intrarea la tranzactionare a actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia), in actionariatul careia au intrat mai multe fonduri straine de investitii sau companii inregistrate in paradisuri fiscale. In ultimele doua luni, dupa intrarea actiunilor Rompetrol Rafinare la Bursa, investitiile straine nete au insumat 11,5 milioane de euro. Conform brokerilor, cele ai multe dintre investitiile straine sunt directionate catre actiunile unor companii mari cum ar fi bancile, companiile petroliere sau, mai recent, SIF-urile.



Strainii nu au dat inapoi odata cu cresterea cu peste 50% a majoritatii actiunilor cotate in acest an. "Nu s-a vazut o reducere semnificativa a numarului de investitori straini odata cu cresterea preturilor de la Bursa," spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities, societatea de brokeraj a HVB Bank.



Dupa aderarea de la 1 mai a zece state la Uniunea Europeana analistii spun ca pietele Romaniei si Bulgariei au urcat in clasamentul pietelor percepute de fondurile straine drept avand cel mai ridicat potential. In ultimele luni mai multe fonduri si-au reorientat investitiile de portofoliu dinspre Cehia sau Ungaria catre Romania sau Bulgaria.



"Investitiile la Bursa din Bucuresti sunt atractive in continuare pentru straini. Pentru ca unii acestia cauta in prezent expuneri pe monede cum este leul," spune Valerian Ionescu. In plus fata de potentialul Bursei, strainii mai sunt atrasi si de dobanzile mari in lei comparativ cu cele de pe pietele internationale. Stabilitatea cursului de schimb a felui face ca randamentele monetare sa fie extrem de rentabile. Cine ar fi investit intr-un depozit in lei in prima jumatate a anului ar fi castigat 8-9%. Cum euro nu numai ca nu a crescut, ci chiar a scazut putin, castigul de 8-9% se traduce intr-un castig in euro de o valoare chiar mai mare. In termeni reali asta inseamna un randament de 16-18%, fata de o dobanda de 3-4% la depozitele bancare in euro.



Cu toate acestea speculatorii roman i au devenit mai activi in prima jumatate a acestui an fata de anul trecut, reducand astfel importanta investitorilor straini in valoarea totala a tranzactiilor de piata. Cumpararile de actiuni ale strainilor au reprezentat in primul semestru 25% din valoarea tranzactiilor fata de 37% anul trecut.



vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO