Prima pagina

In Romania au intrat cei mai multi bani dintr-o data

09.12.2004, 00:00 11

Compania petroliera austriaca OMV a virat ieri cei aproape 1,5 miliarde de euro pentru preluarea unui pachet de 51% din actiunile celei mai mari companii romanesti, Petrom. Privatizarea Petrom, care s-a realizat prin cumpararea de la stat a 33,34% din actiuni si o injectie de capital prin emisiunea de actiuni noi, a majorat capitalizarea bursiera a Petrom cu aproape 50% pana la 4,5 miliarde de euro. Compania va detine peste jumatate din capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti care va urca in urma operatiunii pana la 8,4 miliarde de euro.
OMV a castigat deja pe hartie 800 de milioane de euro din privatizarea Petrom. Pachetul de 51% din actiuni pentru care OMV a platit 1,5 miliarde de euro valoreaza acum pe Bursa 2,3 miliarde de euro.
In urma majorarii de capital la care au mai participat si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si actionarii minoritari care au subscris actiuni noi pentru a-si mentine cota detinuta in cadrul companiei, capitalul social al Petrom a ajuns la 56.000 miliarde de lei (1,45 milioane de euro). Pe Bursa actiunile companiei, cu valoarea nominala de 1.000 de lei s-au tranzactionat in ultimele zile la preturi care au depasit cu putin 3.000 lei/actiune.
OMV a virat ieri  in conturile escrow deschise la sucursala ING Bank din Bucuresti suma totala de 1,499 miliarde euro.  Din valoarea totala a tranzactiei, 668,81 milioane de euro reprezinta pretul pachetului de 33,34% din actiunile Petrom, achizitionat direct de OMV de la statul roman. Restul sumei, 830,5 milioane euro, va fi subscrisa in contul majorarii de capital. Contul escrow este deschis la o terta parte, neutra in tranzactie, principala caracteristica a acestuia fiind ca depunerea va fi eliberata catre beneficiar numai dupa indeplinirea anumitor conditii, prevazute in cadrul unui acord scris.
Suma platita de austrieci a dublat valoarea investitiilor straine din Romania din acest an pana la 3 miliarde de euro, suma cu 40% mai mare fata de cea de anul trecut.
Sumele vor fi virate din contul escrow in contul Ministerului Economiei (pentru actiunile cumparate) si, respectiv, in contul Petrom (pentru actiunile nou subscrise), dupa inregistrarea transferului actiunilor, al carui termen de finalizare este prevazut pentru data de 20 decembrie.
BERD a intrat in actionariatul Petrom cu o participatie de 2,026% in urma conversiei in actiuni a unui imprumut in valoare de 73 milioane de dolari (54 milioane de euro). Actiunile detinute de cei peste 600.000 de actionari minoritari ai Petrom reprezinta 6,2% din capitalul companiei, detinerea totala a acestora scazand de la aproximativ 7% dupa ce minoritarii au subscris doar doua treimi din actiunile care le-au fost rezervate in cadrul majorarii de capital.
Statul a mai ramas cu 40,74% din actiuni, iar detinerea ar putea scadea pana sub 33% conform clauzelor din contractul de privatizare. Acesta prevede ca statul va putea vinde salariatilor companiei un pachet de pana la 8% din Petrom la acelasi pret cu cel la care austriecii au cumparat actiunile, 5,25 eurocenti/actiune, echivalent in prezent cu aproximativ 2.000 lei/actiune. La momentul privatizarii, pretul pe actiune platit de austrieci in euro era echivalent cu 2.160 lei/actiune.
Actiunile Petrom au urcat de la inceputul acestui an la Bursa de valori cu 110% pe fondul cresterii generalizate a Bursei dar si datorita asteptarilor optimiste privind imbunatatirea semnificativa a rezultatelor financiare dupa privatizare. Petrom se tranzactioneaza in prezent la Bursa la de 80 de ori valoarea profitului net/actiune anul trecut.
Actiunile Petrom au fost trase in sus pe Bursa mai ales de intrarea la cumparare a unor fonduri straine de investitii. Fondul american de investitii Julius Baer detinea, conform ultimelor informatii de pe piata aproximativ 1% din actiunile companiei ineinte de debutul operatiunii de majorare a capitalului social. Alte fonduri de investitii care se numara printre actionarii Petrom cu detineri mai mici sunt elvetienii de la Hyposwiss Danube Tiger sau suedezii de la Gustavia Balkans.
La inceputul anului o actiune Petrom era cotata la 1.480 de lei pentru ca la momentul semnarii contractului de privatizare sa atinga 2.250 lei/actiune. In ultimele saptamani actiunile companiei au inregistrat o crestere puternica atingand pe un maxim de 3.200 lei/actiune. Ultima tranzactie de ieri de pe piata cu actiunile companiei s-a realizat de 3.100 lei/actiune, in crestere cu 1,6% fata de ziua precedenta.
vezi si pagina 4
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO