Prima pagina

In jurul Arctic se dezvolta fabricile de componente

30.11.2004, 00:00 15

Urmand exemplul Dacia, producatorul de electrocasnice Arctic Gaesti incearca sa dezvolte productia de componente pentru industria de profil.
"Am investit pana acum peste 1 milion de euro in productia de componente la Moreni (localitate situata la mai putin de 40 de kilometri de Gaesti - n. red), intr-un parc industrial din zona libera. Incercam sa repetam si in Romania ceea ce se intampla deja in Turcia, care a ajuns cel mai important producator de televizoare din regiune pe fondul dezvoltarii puternice a productiei de componente pentru industria de electronice si electrocasnice", sustine Oguzhan Ozturk, directorul general al Arctic.
El spune ca in conditiile in care se va dezvolta productia de componente, este posibil ca pe piata romaneasca sa intre cu activitati de productie si alti jucatori de pe piata de electronice si electrocasnice.
"Este vorba de economiile de scara pe care le pot obtine producatorii de electrocasnice in cazul in care pe piata romaneasca exista deja furnizori puternici de componente, care au lucrat deja pentru Arctic sau orice alt producator de profil si sunt obisnuiti cu exigentele unui producator de electrocasnice", sustine Ozturk.
Schema a fost deja experimentata pe alte piete din Europa Centrala si de Est, precum Ungaria, Polonia sau Slovenia, unde investitiile facute in dezvoltarea segmentului de componente pentru industria de electronice si electrocasnice au atras pe langa prducatori locali precum Polar sau Gorenje si nume importante in domeniu precum Electrolux sau Whirlpool.
In prezent, singurii jucatori internationali prezenti cu activitati de productie pe piata locala sunt grupul sudez Electrolux si cel turcesc Arcelik. Primul dintre acestea a cumparat in anul 1997 fabrica de aragazuri Samus de la Satu Mare, unde a investit pana in prezent 15 milioane de euro, in special in cresterea capacitatii de productie, protectia mediului inconjurator, dezvoltarea de noi produse. Pe parcursul ultimilor ani suedezii au transferat la fabrica de la Satu Mare o parte din productia de aragazuri din state precum Italia sau Suedia. In aceste conditii, capacitatea de productie s-a dublat in ultimii trei ani pana la 700.000 de aragazuri, cea mai mare parte fiind destinata exportului.
Cel mai bun exemplu al dezvoltarii industriei de componente pe piata romaneasca este reprezentata pana acum de grupul francez Renault. Dupa ce a cumparat pachetul majoritar de actiuni la Dacia, Renaul si-a adus o buna parte dintre furnizorii traditionali de componente platforma de productie de la Mioveni sau in orase situate la cel mult cateva zeci de kilometri distanta.
In prezent in fiecare saptamana mai este anuntata pe piata romaneasca cate o investitie in domeniul componentelor auto, nu neaparat legata de fabrica Dacia, investitiile efectuate pana acum fiind situate la mai multe sute de milioane de euro. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO