Prima pagina

Impactul investitiilor straine: jumatatea goala a paharului

26.03.2001, 00:00 19



Impactul investitiilor straine nu este automat pozitiv si nu depinde exclusiv de volumul investitiilor efectuate, ci de abilitatea receptorului (firma, sector industrial, tara) de a extrage maxim de avantaje din relatia cu investitorii straini, este mesajul de fond al unui studiu elaborat de Centrul Roman de Politici Economice(CRPE).

Studiul, intitulat "Impactul comertului exterior si a investitiilor straine directe asupra productivitatii in industria prelucratoare. Cazul Romaniei", a urmarit sa determine impactul la nivelul companiilor al investitiilor straine directe (ISD) de dupa 1990. Studiul a fost facut pe un esantion de 2.800 de firme, cu cel putin 50 de salariati, care detin peste 90% din cifra de afaceri totala a industriei prelucratoare romanesti.

Conform studiului, firmele straine sunt superioare celorlalte in ceea ce priveste productivitatea muncii si a capitalului, profitabilitatea, ponderea exporturilor, investitiile si managementul, dar se situeaza sub firmele autohtone in ceea ce priveste valoarea adaugata, adica diferenta dintre "iesirile" si "intrarile" dintr-o companie.

"ISD sunt cantonate in activitati cu valoare adaugata scazuta", arata studiul. Activitatile cu cea mai scazuta valoarea adaugata sunt industria de prelucrare a titeiului, a carbunelui, metalurgica, dar si, intr-o proportie mai mica, industria alimentara, a bauturilor si tutunului, textila si a incaltamintei. La cealalta extrema sunt, spre exemplu, industria de masini si echipamente sau a mijloacelor de transport rutier.

In plus, studiul constata ca 31% dintre firmele straine raporteaza pierderi, fata de 26% dintre cele private autohtone, iar cele mai "perdante" sunt chiar cele care exporta mai mult.

O posibila explicatie ar fi, mai ales in cazul multinationalelor, " cu motivatii fiscale prin care aceste firme transfera valoare si profituri dincolo de granitele tarii", se arata in studiu.

Dar nu este "periculoasa" o astfel de concluzie, in conditiile in care Romania este codasa printre tarile din Est la atragerea de investitii straine? "Deloc", spune Costea Munteanu, unul dintre coordonatorii grupului de cercetatori de la CRPE, profesor la Academia de Studii Economice.

"Decat sa operam cu un fetis conform carora ISD sunt un panaceu si efectul lor este automat bun, mai bine sa fim realisti si sa spunem ca efectele pozitive pot fi obtinute printr-o anumita politica a tarii receptoare si printr-un anumit comportament al partenerilor locali autohtoni, chiar daca acest lucru ar putea avea ca efect secundar alimentarea pozitiilor si atitidinilor ce sunt impotriva incurajarii patrunderii masive a capitalului strain in economia romaneasca", explica Munteanu.

"Cu alte cuvinte, investitorul potrivit pentru receptorul potrivit", a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO