Prima pagina

Hackerii au atacat admiterea in licee

16.07.2001, 00:00 17



Directorul Centrului National de Admitere in licee si scoli profesionale, Valentin Cotarta, a afirmat ca asupra sistemului de distribuire computerizata a candidatilor s-au inregistrat mai multe atacuri din partea unor hackeri. Sistemul a rezistat datorita masurilor de prevedere luate.

Cele mai multe din cele 7.451 de atacuri ale unor hackeri la adresa sistemului de distribuire computerizata a candidatilor la admitere au avut loc in ultima saptamana dinaintea repartizarii, a declarat agentiei Mediafax Valentin Cotarta.

Pentru a evita orice incident in distribuirea computerizata a elevilor, din echipele de informaticieni au facut parte si specialisti in spargerea sistemelor informatice.

In vederea stocarii datelor au fost folosite mai multe servere, informatiile fiind mutate periodic pe de unul pe altul. Toate datele privind optiunile elevilor erau copiate, in fiecare seara, de cate trei ori, pentru mai multa siguranta, a spus Cotarta.

Cand atacurile la adresa sistemului s-au inmultit, s-a creat un server-oglinda continand date false, care sa-i induca in eroare pe hackeri.

Sistemul de repartizare computerizata a candidatilor la admiterea in licee si scoli profesionale a fost asigurat, printre altele, de firmele IBM, Hewlett Packard, Compaq, valoarea tehnicii asigurate ridicandu-se la aproximativ 1,5 milioane de dolari.

Pe langa echipele de informaticieni ale Ministerului Educatiei, au participat la operatiune si inspectori scolari din teritoriu specialisti in informatica.

Masurile stricte de protectie a sistemului informatic vor fi mentinute pana cand toate datele privind admiterea in licee si scoli profesionale vor ajunge in teritoriu, a precizat Cotarta. Ministerul Educatiei a beneficiat de sprijin din partea politiei pentru pastrarea sistemului informatic in conditii de siguranta

"Orice server este vulnerabil iar daca un hacker bun isi propune sa-l sparga reuseste oricat de bine securizat ar fi acesta", a declarat pentru Ziarul Financiar un apropiat al comunitatii romanesti a hackerilor. Serverul-oglinda este o solutie pentru incepatori.

"La noi nu sunt multi hackeri buni. Majoritatea celor care se cred hackeri folosesc softuri create de altii si merg la nimereala. Un hacker bun este de obicei si un administrator de retea foarte bun adica stie sa si securizeze foarte bine un server. Cei mai multi hackeri romani stiu doar sa exploateze o hiba dintr-un program pentru a patrunde fraudulos in computer. Hackerii de acest gen habar nu au sa asigure un server", a conchis sursa.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a lansat, duminica, la ora 12.00, programul executabil de selectie a candidatilor pentru admiterea in liceu si in scoli profesionale, metoda de repartizare prin calculator fiind folosita, in acest an, pentru prima oara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO