Prima pagina

Guvernul isi lauda realizarile, PNL, PD si PRM ii cer demisia

19.12.2001, 00:00 17



Guvernul si-a angajat ieri in fata Parlamentului raspunderea pe o declaratie de politica generala. Opozitia a initiat o motiune de cenzura, "Frigul si foamea" ca raspuns la demersul politic al Cabinetului Nastase. In motiune se cere retragerea sprijinului parlamentar acordat Guvernului si organizarea de alegereri legislative anticipate.

La discutarea motiunii, ministrii PSD nu aveau de ce sa-si faca griji intrucat au in Parlament o sustinere confortabila, asigurata de parlamentarii partidului, de cei ai UDMR, ai minoritatilor nationale.

Daca, asa cu se prefigureaza, motiunea de cenzura care urmeaza sa fie discutata vineri in Parlament va fi respinsa, declaratia de politica generala pe baza careia Guvernul si-a angajat raspunderea devine obligatorie.

Practic, Guvernul obtine girul Parlamentului, dupa un an de guvernare, atat pentru bilantul mandatului exercitat dar si pentru proiectele care si le propune pentru viitor.

Intr-un discurs de 70 de pagini tinut ieri in fata senatorilor si deputatilor, premierul Nastase a afirmat ca s-a straduit, impreuna cu echipa "sa obtinem incredere, pe plan intern, din partea populatiei si sa recastigam credibilitatea, pentru actiunile Guvernului, pe plan international".

Ca punct "lovit de Guvern", Nastase a mentionat evaluarile pozitive ale organismelor internationale si institutiilor europene, ale agentiilor de rating, institutelor si asociatiilor profesionale din alte tari, dar si decizia UE de ridicare a obligativitatii vizelor pentru romani.

Premierul sustine ca angajamentele asumate prin Programul de guvernare pentru 2001 au fost, in cea mai mare masura realizate, masurile aplicate vizand accelerarea reformei economice, au fost corecte si au permis o relansare semnificativa a cresterii economice.

In ceea ce priveste politica de integrare europeana si euro-atlantica a inregistrat progrese considerabila, Romania consolidandu-si statutul de factor de stabilitate de stabilitate regionala. Romania este astazi un candidat cu sanse reale de a fi invitata sa adere la NATO la summitul de la Praga, a mai aratat Nastase.



Opozitia: angajamentele Guvernului sunt "stahanoviste"

Drept raspuns la angajarea raspunderii, PNL, PD sI PRM au depus ieri motiunea de cenzura "Frigul sI foamea" in care cer retragerea sprijinului acordat Guvernului s formarea unui Executiv "responsabil" care sa pregateasca alegeri anticipate.

Opozitia acuza lipsa unui "program economic si social viabil" incapacitatea Guvernului de a asigura "functiile de baza ale statului" si pericilitarea "printr-o politica aberanta" a sanselor de integrare euro-atlantica. Motiunea sustine ca programul aprobat la investirea Guvernului a ramas la "stadiu declarativ".

"Ne este frica sa ne gandim ce s-ar intampla daca PSD si-ar duce la capat mandatul inceput in decembrie 2000", sustin semnatarii motiunii.

Cresterea economica de 4,7% realizata in 2001 este calificata drept "o gogoasa propagandistica" intrucat ea nu se regaseste in cosul zilnic al cetateanului".

Cresterea economica de 5% proiectata pentru 2002 este "nereala", din moment ce nu se reflecta in alocatiile bugetare pentru sectoarele sociale, se spune in continuare.



Rezultatele politicii economice pe primul an prezentate de premierul Nastase

* s-a inregistrat o crestere economica semnificativa, estimata la 4,9%;

* Produsul intern brut a fost, pe primele 9 luni, in crestere - in termeni reali - cu 5,1% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

* Realizarile din primele trei trimestre ale anului evidentiaza o schimbare structurala importanta in utilizarea produsului intern brut, in sensul cresterii semnificative a cererii interne si, in cadrul acesteia, a ponderii acumularii si consumului populatiei.

* Formarea bruta de capital fix a inregistrat o majorare cu 6%, rata de investitie fiind in crestere.

* Au fost respectate strict nivelurile programate pe anul 2001 pentru deficitul balantei comerciale si al contului curent al balantei de plati.

* In primele 10 luni ale anului, exportul inregistra o cifra de 9,6 miliarde dolari, cu peste un miliard de dolari mai mult decat in perioada corespunzatoare a anului trecut. Pentru 2001 este preliminat un export de circa 11,6 miliarde dolari, ceea ce ar reprezenta cel mai ridicat nivel realizat vreodata de Romania.

* s-a redus gradul general de fiscalitate la 30 %, prin eliminarea unor cote aferente unor fonduri speciale;

* s-a practicat o politica de stimulare a intreprinzatorilor privati prin facilitati de ordin fiscal care au insumat peste 3.500 miliarde lei;

* s-a asigurat orientarea cererii catre producatorii interni cu capital autohton si strain, creindu-se aproape 400.000 de noi locuri de munca.

* Pe primele 10 luni au fost incheiate contracte de vanzare-cumparare de actiuni pentru 121 societati comerciale, cu un capital social vandut de 9.600 miliarde lei, mai mare cu peste 50 % fata de anul 2000.

* De remarcat actiunile privind atragerea si utilizarea fondurilor comunitare nerambursabile. Astfel, in ceea ce priveste programul ISPA, Romania ocupa primul loc intre tarile candidate din punct de vedere al volumului de fonduri atrase.

In anul 2001, au fost semnate memorandumuri de finantare pentru proiecte de infrastructura de transport si de mediu in valoare de 930 milioane de Euro, la care se adauga cofinantari de la BERD, BEI si comunitatile locale romane de circa un miliard de Euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO