Prima pagina

Guvernul e pregatit sa furnizeze energie electrica in Moldova

06.08.2004, 00:00 11

Romania isi manifesta disponibilitatea de a furniza energie electrica Republicii Moldova, daca Guvernul de la Chisinau va formula o solicitare in acest sens, a precizat, joi, purtatorul de cuvint al Guvernului, Despina Neagoe.
"Daca Guvernul de la Chisinau va formula o solicitare, aceasta va fi analizata punctual la momentul respectiv. Sigur, exista disponibilitate in acest sens din partea autoritatilor romane", a afirmat Despina Neagoe, intrebata daca Executivul este pregatit sa furnizeze energie electrica Republicii Moldova in urmatoarea perioada.
Purtatorul de cuvint al Guvernului a refuzat sa faca alte comentarii referitoare la situatia din Transnistria. "Privim cu preocupare evolutiile din zona", a spus Neagoe.
La rindul sau, secretarul de stat in Ministerul Economiei Iulian Iancu a sustinut ca Romania poate furniza energie electrica Republicii Moldova intr-o cantitate de 80 MW/h, aceasta limita fiind impusa de conditiile tehnice privind liniile de transport energie electrica.
El a afirmat, totodata, ca Dispeceratul pentru energie de la Chisinau a confirmat ca, pentru moment, autoritatile din Republica Moldova au capacitatea sa acopere necesarul de energie in zonele care sint dezafectate.
Pe de alta parte, Iulian Iancu a amintit de datoria de energie a Republicii Moldova catre Romania, aratind ca pina acum s-au recuperat aproape doua milioane de dolari, iar in momentul de fata procesul de furnizare a energiei electrice in contul datoriei catre Romania se desfasoara in conditii normale.
Livrarea de energie produsa la centrala transnistreana din Cuciurgan,  si destinat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului a fost sistata ieri  la ora 10:20
Variantele de livrare (gratuita sau contra cost, cantitatea necesara) vor fi stabilite de ministerele responsabile din cele doua tari, dupa primirea unui raspuns pozitiv de la Chisinau, sustine Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE.
Conform unui comunicat al grupului Union Fenosa din Republica Moldova, citat de BASA-Press, deconectarea pune grupul Union Fenosa in imposibilitatea de a livra energie electrica pentru clientii sai din Republica Moldova si, in consecinta, a inceput deja deconectarea consumatorilor".
Grupul cauta solutii alernative pentru rezolvarea acestei situatii, precizeaza sursa citata.
Oficiali ai MEC spun insa ca pot interveni si probleme tehnice.
"Pina in prezent, nu ne-a fost solicitat ajutorul. Oricum, noi nu vom putea sa ajutam autoritatile din Republica Moldova in situatii de urgenta, pentru ca acest stat, spre diferenta de Romania, nu este conectat la Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), care are reguli stricte in aceasta privinta", au declarat ieri surse din Ministerul Economiei si Comertului (MEC).
Sursele citate au precizat ca Romania "este pregatita tehnic" sa livreze energie electrica Republicii Moldova, pe baza de contract.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO