Prima pagina

Guvernul croat a supravietuit votului de neincredere legat de colaborarea cu TPI

17.07.2001, 00:00 15



Guvernul croat a rezistat motiunii de neincredere lansate in urma deciziei de a extrada doi suspecti de crime de razboi catre Tribunalul International de la Haga (TPI).

Cabinetul condus de Ivita Racan a obtinut sprijinul a 93 dintre cei 151 de deputati, in timp ce 36 de parlamentari au votat impotriva guvernului. Restul deputatilor nu au fost prezenti la sedinta, relateaza CNN.

Camera Deputatilor este dominata de partidele ce formeaza coalitia guvernamentala condusa de Racan, dar delicata problema in discutie a declansat initial o ruptura in interiorul fortelor aflate la putere, amenintad cu prabusirea guvernului.

Premierul este cel care a solicitat votul de duminica, pentru a vedea daca executivul aflat la putere de 18 luni dispune in continuare de sprijinul deputatilor, in conditiile in care o mare parte din croati se opun extradarii suspectilor de crime de razboi.

Aproape toti deputatii au tinut sa ia cuvantul pentru a-si exprima pozitia fata de acest subiect, fapt ce a facut ca dezbaterea, inceputa duminica dimineata, sa se prelungeasca pana dupa miezul noptii.

Multi croati nu sunt pregatiti sa accepte ca unii compatrioti ai lor au comis crime de razboi in timpul razboiul pentru independenta din 1991, care a inceput dupa ce minoritatea sarba a pus mana pe arme pentru a lupta impotriva deciziei de desprindere din fosta Iugoslavie.

"Este greu pentru o natiune sa se confrunte cu paginile negre ale propriei istorii, cu atat mai dificil pentru o natiune mica ca a noastra. Dar trebuie sa dam lumii o sansa sa ne respecte in timp ce vom lupta in continuare pentru aflarea adevarului", a spus Racan inaintea votului.

Anterior el declarase ca guvernul sau ramane ferm decis sa colaboreze cu TPI, avertizand ca o decizie contrara ar aduce izolare internationala si chiar sanctiuni.

Premierul a solicitat votul de incredere al Parlamentului si pentru reforme economice, dar acest subiect a fost umbrit complet de problema extradarii suspectilor de crime de razboi.

Oponentii cei mai inversunati planului guvernului au fost nationalistii din partidul fostului presedinte Franjo Tudjman (HDZ).

"Vom lupta pentru credinta noastra atat cat va fi nevoie", a declarat Ivic Pasalici, unul dintre membrii HDZ.

Aceasta formatiune a organizat mai multe proteste de strada fata de decizia guvernului de cooperare cu TPI, afirmand ca predarea celor doi generali va arunca o pata pe intregul razboi de independenta al Croatiei.

Capetele de acuzare impotriva celor doi generali nu vor fi facute publice pana la audierea acestora in fata TPI, dar surse guvernamentale au declarat ca ele se refera la ofensivele croate din 1993 si 1995 pentru recucerirea teritoriilor ocupate de rebelii sarbi. Peste 150.000 de sarbi au fugit din Croatia in urma ofensivei din 1995, sute dintre cei ramasi fiind ucisi.

Racan a declarat sambata ca guvernul sau va contesta unele acuzatii, dar a precizat ca aceasta lupta va fi dusa la Haga, nu in izolare.

Unul dintre suspecti, generalul Rahim Ademi, a fost de acord sa se predea si va fi dus la Haga saptamana viitoare, in timp ce pe numele generalului Ante Gotovina, care refuza sa fie judecat de TPI, guvernul a emis vineri un mandat de arestare.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO