Prima pagina

Guvernul a pregatit scrisoarea de intentie pentru FMI

04.05.2000, 00:00 10



Biroul Executiv al Guvernului (BEX) s-a intrunit aseara pentru a discuta textul scrisorii de intentie pe care Romania trebuie sa o prezinte Fondului Monetar International in vederea prelungirii acordului de imprumut cu 11 luni, a declarat Ziarului Financiar consilierul guvernamental Lucian Croitoru. Rezultatele intrunirii nu erau cunoscute pana la inchiderea editiei.

Croitoru a spus ca scrisoarea de intentie a fost prezentata Cabinetului sub forma unui proiect, negociatorul-sef al FMI pentru Romania, Emanuel Zervoudakis, intentionand sa plece la Washington cu documentul in forma finala.

"Premierul Mugur Isarescu a declarat ca, in acest an, vom avea acord cu FMI si cu Banca Mondiala", se arata intr-un comunicat al Guvernului facut public dupa intalnirea premierului cu membrii Comisiei pentru elaborarea Strategiei extinse pe termen mediu si inaintea sedintei BEX.

Membrii Biroului Executiv au discutat ieri problema reducerii arieratelor intreprinderilor cu pierderi, ramasa inca o conditie care trebuie indeplinita. Una dintre propunerile prezentate in acest sens a fost ca fondul de salarii alocat de la buget respectivelor intreprinderi sa depinda de nivelul acestor arierate.

In plus, premierul Isarescu intentioneaza sa ia masuri pentru ca salariile managerilor din intreprinderile cu capital de stat sa fie reduse la nivelul celor ale subsecretarilor de stat. Salariul unui manager ar putea fi de aproximativ 4,5 milioane de lei.

In acelasi timp, Guvernul doreste sa lege fondurile de salarii din cadrul companiilor nationale de utilitati publice de nivelul arieratelor acestor companii, au aratat, recent, aceleasi surse guvernamentale.

Ministrul Industriei si Comertului, Radu Berceanu, a declarat pentru Mediafax ca restructurarea Conel va rezolva problemele legate de incasarea banilor pentru energia electrica si termica livrata. "Centrale termice vor fi preluate de administratiile locale, iar cele care produc energie electrica vor prelua de la administratii reteaua de distributie", a spus Berceanu.

Conel are de incasat in prezent 11.600 mld. lei de la consumatorii de energie electrica si are de platit, la randul sau, peste 6.600 mld. lei la buget si furnizorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO