Prima pagina

Grupul ungar OTP ataca piata bancara cu 100. mil dolari

Grupul ungar OTP ataca piata bancara cu 100. mil dolari
29.04.2004, 00:00 23



OTP Bank, cea mai mare banca din Ungaria cu active ce valoreaza 85% din intregul sistem bancar romanesc, a intrat pe piata romaneasca prin preluarea bancii Robank, dupa esecul de acum doi ani in tentativa de a prelua BCR.



Tranzactia parafata ieri da startul unei strategii de expansiune agresiva a ungurilor, care va fi sustinuta printr-o investitie majora in Robank de nu mai putin de 100 milioane de dolari. Suma este foarte mare pentru Romania.



Proiectele ambitioase ale OTP pentru urmatorii 3-4 ani urmaresc infiintarea a 100 de sucursale si atingerea unei cote de piata de 4-5%, in conditiile in care cota de piata a Robank este acum de 0,8%.



"Avem o buna experienta in retail banking si in solutii tehnologice specifice, asa incat putem fi foarte competitivi", a afirmat Sandor Csanyi, presedintele si directorul executiv (CEO) al OTP, care este fostul CEC al Ungariei.



Cea mai mare parte a investitiilor, de circa 70 - 80 de milioane de dolari, sunt prevazute pentru urmatorii trei ani. Potrivit directorului general adjunct al OTP Bank, Laszlo Wolf, banii vor fi directionati spre extinderea retelei teritoriale, dezvoltarea sistemul informatic si a infrastructurii pentru carduri.



"Este vorba despre un plan foarte ambitios; noi cu siguranta vom urmari cu mare interes ce face OTP si nu vom face greseala - care s-a mai facut pe piata romaneasca in trecut - sa ne subestimam competitorii", a declarat pentru ZF Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania. Raiffeisen a investit peste 100 de milioane de dolari in ultimii ani pentru a castiga cota de piata. Celelalte banci straine au investit mult mai putin si nu s-au extins pe partea de retail. Acum si ele sunt nevoite sa aloce bani pentru a face fata concurentei din ce in ce mai mari de pe piata.



OTP urmeaza sa dezvolte si in Romania o structura de grup financiar integrat, care sa acopere toate segmentele de servicii financiare prin pachete de produse si sisteme de distributie combinate. "Urmatorii pasi vor fi intrarea pe piata asigurarilor, a leasingului si a fondurilor de investitii", a declarat presedintele bancii ungare.



Nu este inca stabilit daca intrarea pe piata asigurarilor se va face prin preluarea unei companii existente sau prin infiintarea unei noi societati, insa decizia va fi luata "in scurt timp".



In Ungaria, OTP este lider pe piata finantarilor ipotecare. "In cativa ani va avea si Romania un boom al acestei piete si vrem sa fim pregatiti", afirma Csanyi.



OTP a platit 47,5 milioane de dolari pentru intregul pachet de actiuni Robank. "OTP Bank plateste un pret corect, proportional cu valoarea bancii. Determinarea pretului s-a facut in dolari, pe baza unor calcule aprofundate", a declarat Sandor Csanyi.



Inaintea tranzactiei parafate ieri, Balli Group Plc detinea direct 36,5% din capitalul Robank si indirect, prin intermediul fostei societatii de asigurare Anglo-Romana, alte 15% din actiuni. Mustafa Bayraktar, cetatean turc, avea o participatie de 45,5% din capital, in vreme ce Vahid Alaghband, cetatean britanic - 2%, iar Huseyin Bayraktar, cetatean turc - 1%. Oficialii OTP apreciaza ca toate procedurile de autorizare vor fi finalizate in circa trei luni.



El spune ca OTP va fi gata sa analizeze si posibilitatea unor noi achizitii, care sa-i grabeasca ascensiunea pe piata. OTP studiaza piata romaneasca de mai multi ani.



La un moment dat, pe piata circulau zvonuri privind o intentie de preluare a Bancii Transilvania. Acum doi ani OTP si-a exprimat interesul pentru BCR, cea mai mar ebanca din Romania, dar oferta nu a fost agreata de autoritatile romane.



In ceea ce priveste denumirea bancii, noii actionari nu au luat o decizie finala, insa numele va cuprinde obligatoriu OTP. In acelasi timp, noii proprietari se declara multumiti de actuala coonducere, pe care o vor completa cu specialisti in retail banking.



RoBank are in prezent o retea de 13 sucursale, active totale de 125,8 milioane de dolari si un capital de 20,1 milioane de dolari. Banca a obtinut, anul trecut, un profit net de 2,5 milioane de dolari.



OTP este cel mai mare grup bancar din Ungaria. Pe langa banca comerciala, include o companie de asigurari, o societate de administrare de fonduri, o companie de finantare auto, o casa de pensii private, o societate de asigurari de sanatate si o banca ipotecara.



OTP are active de 12,5 miliarde de dolari si a obtinut in 2003, un profit net de 324 milioane de dolari.



Spre exemplu, BCR detine active de 4 miliarde de dolari si a obtinut anul trecut un profit net de 153 milioane de dolari.



OTP detine 430 de sucursale in Ungaria, iar serviciile sale electronice bancare prin telefon, mobil si internet sunt recunoscute ca nivel al calitatii.



"Deja este tarziu pentru planuri de o asemenea anvergura. Intrarea pe piata in acest moment presupune cheltuieli foarte, foarte mari, in primul rand pentru infrastructura, ceea ce inseamna asumarea unor randamente mici, intr-un mediu economic care inca prezinta un anumit grad de risc", apreciaza Radu Craciun, senior analist la ABN Amro Bank Romania.



Primii trei ani vor fi foarte grei, cu costuri mari, recunoaste Sandor Csanyi, insa OTP se arata hotarata sa-si asume acest efort ca pe un proiect strategic. Astfel, OTP anticipeaza ca in primii doi ani de operatiuni pe piata romaneasca va inregistra pierderi, estimand ca dupa trei ani banca va incepe sa creasca pe profit.



Radu Craciun considera ca bancile mari se vor afla sub o presiune mai mare pentru a-si pastra cotele de piata in comparatie cu plutonul de mijloc, care, datorita cresterii organice si a eficientei, este mai bine pregatit pentru a da un raspuns mai flexibil la presiunea concurentiala aparuta dupa intrarea OTP pe piata.



"Evident ca va deveni un concurent puternic pe piata, dar nu mai formidabil decat ceea ce exista deja. Orice noua intrare inseamna ascutirea concurentei, ceea ce este in beneficiul clientelei si al pietei in ansamblu, prin expertiza pe care o aduce noul jucator", comenteaza pentru ZF Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania.



"Cred ca e clar ca OTP are o vasta experienta in retail si are experienta sistemului bancar din Ungaria, care a trecut prin aceleasi faze de dezvoltare ca si cel romanesc, si deci intelege bine care sunt oportunitatile pe piata. In afara de investitia in bani va fi nevoie si de capacitatea de management si de resurse umane", spune Steven van Groningen de la Raiffeisen.



Si piata chiar are sanse sa castige mult in produse si servicii moderne, pe care si bancile existente in acest moment pe piata se vor grabi sa le includa in oferte.



Astfel, pana la sfarsitul anului, OTP intentioneaza sa emita carduri, dezvoltand in paralel o retea extinsa de bancomate.



Pachetul de servicii electronice va include facilitati precum SMS based mobile banking (ex.: transferuri bancare prin SMS), mobile phone banking (ex.: modificarea limitelor pe carduri prin telefonul mobil), incarcarea de cartele telefonice prin bancomate.



De asemenea, OTP este interesata sa stabileasca relatii de cooperare cu marile lanturi de supermarketuri.



Intrarea bancii ungare pe piata de retail are toate sansele sa produca in timp un impact vizibil asupra preturilor, marjelor practicate de concurenta la diferite produse, accelerand programele de dezvoltare si sofisticare a ofertelor celorlalte banci.



Intrebat daca expansiunea bancii se va realiza cu preponderenta in zone cu o putenica prezenta a comunitatii maghiare, Csanyi a raspuns ca este normal ca numarul de sucursale sa difere de la o regiune la alta, in functie de gradul diferit de dezvoltare economica. Evident, primele vizate vor fi marile orase si apoi cele mai mici.



Bancherii maghiari mizeaza pe o puternica penetrare a segmentului de servicii pentru populatie. Presedintele OTP crede ca sistemele de electronic banking vor sustine in buna masura dezvoltarea activitatii de retail si vor ajuta banca sa castige sa-si extinda portofoliul de clienti mai repede decat ar permite-o cresterea suficienta a numarului de sucursale.



Unul din secretele OTP - cunoasterea cat mai detaliata a clientului. "In Ungaria avem una din cele mai bune baze de date. Ne cunoastem cel mai bine clientul, stim ce face pentru a putea determina exact ce oferta ar avea nevoie sa-i facem", explica Wolf Laszlo, director general adjunct al OTP.



In 2002, OTP a esuat in incercarea de preluare a Bancii Comerciale Romane, in consortiu de banca germana HVB, dar conducerea institutiei ungare si-a anuntat intentia de a patrunde pe piata romaneasca, fie printr-o achizitie, fie prin lansarea unui proiect inceput de la zero.



Astazi, presedintele OTP apreciaza ca sansele de a participa la privatizarea BCR sunt mult mai mici decat acum doi ani.



Banca ungara a beneficiat de consultanta firmelor KPMG, Linklaters si Roland Berger - care s-a ocupat de studiul de evaluare a pietei. De asemenea, printre consultanti s-a numarat si Dan Stratan, de la firma Romcapital Invest, afirma surse bancare. Dan Stratan a lucrat intre 1996-1998 pentru banca de investitii americana Merill Lynch, fiind implicat in mai multe tranzactii pe piata romaneasca. El a lucrat ulterior pentru omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu in grupul financiar Gelsor.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO