Prima pagina

Grupul ungar MOL cumpara restul de benzinarii Shell

Grupul ungar MOL cumpara restul de benzinarii Shell
23.11.2004, 00:00 147

Gigantul anglo - olandez Shell, a treia corporatie petroliera a lumii, vinde integral actiunile companiei Shell Romania SRL catre grupul petrolier ungar MOL.
Valoarea tranzactiei depaseste 70 milioane de dolari, conform unor estimari facute de surse de pe piata petroliera.
Potrivit ultimelor informatii disponibile, contractul de achizitie al Shell Romania SRL era programat pentru a fi semnat luni dupa - amiaza (ieri - n.r.). Anuntul oficial urmeaza sa se faca azi , spun sursele citate.
Contactati de Ziarul Financiar, oficialii MOL Romania au raspuns: "Nu putem nici sa confirmam, nici sa infirmam deoarece politica noastra este sa nu comentam speculatiile de presa".
Reprezentantii Shell Romania SRL nu au facut nici un comentariu pana la inchiderea editiei.
Portofoliul de afaceri al Shell Romania SRL cuprinde in acest moment o retea de circa 59 de benzinarii, businessul cu lubrifianti, respectiv participatia pe care Shell Romania o detine in joint venture la Aeroportul International Bucuresti Otopeni pentru furnizarea de carburanti pentru avioane.
In urma acestei miscari, MOL isi va extinde reteaua de statii de la 74 la circa 133 de statii, consolidandu-si pozitia a patra pe piata dupa Petrom - OMV, LUKOil si Rompetrol.
De cealalta parte, Shell se retrage complet de pe piata benzinariilor din Romania, dupa ce ani la rand a ocupat pozitia a doua in coasta liderului pietei - Petrom, cu o retea de 81 de statii.
In vara lui 2003, Shell a vandut un lot de 23 de statii catre MOL Romania in cadrul unei tranzactii estimate la 22 - 23 mil. $, facand primul pas spre retragerea de pe piata.
Dupa vanzarea companiei Shell Romania SRL, gigantul anglo - olandez isi va pastra prezenta in Romania numai pe piata de GPL prin Shell Gas Romania, joint venture in care Shell are o participatie de circa 55%, restul apartinand Petrom.
Vanzarea SNP Petrom, cea mai mare companie petroliera romaneasca de pe piata, catre grupul austriac OMV in vara acestui an a agitat piata petroliera internaAcum celelalte companii incearca sa se replieze si sa dea o replica la achizitia de proportii facuta de austrieci.
In acest context, de statiile Shell s-a interesat nu numai MOL, ci si Agip (filiala locala a grupului italian Eni), Rompetrol, iar conform unor surse de pe piata, si LUKOil.
Recent, grupul MOL a vandut pachetul majoritar al afacerii cu gaze catre compania germana Ruhrgas, membra a gigantului E.ON, in cadrul unei tranzactii de peste 2,2 mld. euro, din care cash peste 1,5 mld. euro.Banii obtinuti de MOL vor fi folositi, afirma analistii, pentru consolidarea operatiunilor din regiune, inclusiv achizitii in Romania, Serbia si Croatia.
Presedintele grupului MOL, Zsolt Hernadi, spunea recent ca MOL mizeaza pe o crestere organica a operatiunilor din Romania, fiind luate in calcul si achizitii in functie de oportunitatile aparute pe piata.
MOL a intrat pe piata distributiei de carburanti din Romania in 1995.  Firma a achizitionat reteaua de statii a Amoco (acum parte din British Petroleum), care a luat decizia strategica de a se retrage de pe pietele de retail din Romania, Bulgaria si Turcia.
Ulterior, operatorul ungar s-a extins prin constructia de statii pana la 74 de unitati in prezent si achizitia de statii Shell in vara anului trecut.
Nivelul de investitii pe piata romaneasca depasea 90 mil. $ la finele lui 2003.
MOL a ajuns la o cifra de afaceri in Romania de 160 mil. $ la finele anului trecut, incheind insa pe pierderi. Trecerea pe profit este estimata pentru acest an.
Shell a investit pe piata romaneasca peste 230 mil. $ in operatiuni de explorare si productie in Transilvania, respectiv in dezvoltarea retelei de benzinarii, recuperand prea putin din aceasta suma.
Pierderile Shell Romania SRL s-au tinut lant: de 13,2 mil. $ la un volum de afaceri de 145 mil. $ in 1999, pierdere de 2,8 mil. $ la rulaj de 123 mil. $ in 2000, respectiv 3,8 mil. $ la o cifra de afaceri de 88,9 mil. $ in 2001. Abia in 2002, Shell Romania a fost foarte aproape de a incheia balanta de venituri si cheltuieli in echilibru, inregistrand o pierdere de numai 100.000 $.
Reteaua totala a distributiei de carburanti din Romania cuprinde intre 1.800 si 2.100 de statii, conform estimarilor jucatorilor din piata, in lipsa oricaror statistici oficiale pe acest segment. Luand in calcul o medie de peste 2.000 de statii, Petrom are la dispozitie o retea de peste 600 de benzinarii, Lukoil si Rompetrol fiecare cu peste 220 de statii, MOL cu peste 74 de statii, Shell cu 58 - 59, OMV circa 60 de statii, Agip are peste 20 de statii, restul apartinand proprietarilor particulari.
Pe plan global, corporatia anglo - olandeza Royal Dutch Shell se pregateste sa-si schimbe structura veche de circa 100 de ani. In acest an a avut loc schimbarea conducerii Shell, in conditiile in care compania a fost nevoita sa-si reevalueze in scadere in repetate randuri rezervele de hidrocarburi.
Global, veniturile totale ale Shell depaseau la finele lui 2002 nivelul de 179 mld. $, avand peste 145.000 de angajati in 145 de state din lume. Anul trecut, a inregistrat un profit record de 12 mld. $.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO