Prima pagina

Grecii de la Banca Romaneasca preiau o societate de leasing

10.11.2005, 19:42 201

Grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG), proprietarul Bancii Romanesti, a anuntat ieri semnarea unui acord pentru achizitia unui pachet de de 70% din actiunile companiei romanesti Eurial Leasing, tranzactia fiind estimata pe piata financiara la aproximativ 8 milioane de euro.

"Serviciile financiare alternative, precum leasingul, reprezinta o modalitate eficienta de a sustine cresterea clientilor corporatisti din sud-estul Europei, dar si o metoda de a alimenta nevoile clientilor privati", sustin reprezentantii NBG.

Grupul elen controleaza deja cea mai mare companie de leasing din Bulgaria, Interlease AD, si urmeaza sa isi infiinteze o companie si in Serbia si Muntenegru.

"Discutiile au inceput in vara, iar momentul a fost ales deoarece credem ca piata de leasing, cel putin in segmentul auto, a ajuns la maturitate", apreciaza Florin Floris, directorul financiar al grupului Eurial.

Consultanta National Bank of Greece la achizitie a fost asigurata de catre firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir. Avocatii RMDT au reprezentat interesele grupului elen si la privatizarea BCR.

Eurial Leasing este o companie de talie medie pe piata romaneasca si face parte din grupul Eurial, detinut de omul de afaceri Gheorghe Dolofan. Grupul include mai multe companii specializate in importul si distributia de autovehicule Peugeot.

"Mai mult de o treime din automobilele Peugeot au fost vandute anul trecut prin Eurial Leasing", apreciaza Floris.

Compania avea la sfarsitul anului trecut un activ net de 30 de milioane de euro valoarea urmand sa depaseasca 50 de milioane de euro la sfarsitul acestui an.

"BG va dezvolta structura companiei de leasing urmand sa isi extind activitatea si in alte sectoare de activitate precum leasing financiar si operational pentru echipamente, management de flote si leasing imobiliar.

Compania de leasing va beneficia, potrivit NBG, si de cele 38 de sucursale din tara detinute Banca Romaneasca.

Anul acesta pe piata de leasing s-a mai inregistrat o tranzactie de preluare a unei companii romanesti.

Grupul italian Veneto Banca, actionar majoritar al bancii Italo Romena, a cumparat in luna mai un pachet de 75% din actiunile companiei de leasing Dutch Romanian Trading (DRT) Group, valoarea trazactiei fiind estimata la aproximativ 1 milion de euro.

Veneto Banca intrase pentru prima data in actionariatul DRT Group in toamna anului 2003, cand a achizitionat 10% din capital. Ulterior, compania de leasing si-a schimbat denumirea si statutul juridic, urmand sa se numeasca Italo Romena Leasing.

Piata de leasing a fost estimata anul trecut la aproximativ 1,4-1,5 miliarde de euro (volumul bunurilor finantate) sau 1,8-1,9 miliarde de euro (valoarea contractelor de leasing, care include pe langa pretul fara taxe al bunurilor finantate si alte cheltuieli aferente finantarii, mai putin TVA). Valoarea este departe de potentialul de 4-5 miliarde de euro pe care il avanseaza unii dintre jucatorii din piata.

La fel ca si in ultimii ani, ponderea cea mai mare in totalul pietei de leasing este detinuta de automobile, fie ca este vorba de autoturisme sau de vehicule comerciale.

Piata auto si cea de leasing au evoluat impreuna in ultimii ani, scaderea dobanzilor si dezvoltarea retelelor companiilor de leasing, permitand an de an o crestere peste estimari a pietei de automobile. Anul trecut, aproximativ 60% din masinile de import au ajuns sa fie achizitionate in sistem leasing.

Piata de leasing va depasi in acest an pragul de 2 miliarde de euro, potrivit jucatorilor din piata, in conditiile in care pe langa segmentul auto vor creste si leasingul pentru echipamente si cel imobiliar.

Pe langa Banca Romaneasca, NBG mai detine in Romania Alpha Insurance Romania si ETEBA Romania, companie de consultanta si brokeraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO