Prima pagina

Goana dupa cvorum, legea fundamentala in Parlamentul Romaniei

08.06.2001, 00:00 13



La inceputul actualei legislaturi, la cererea PDSR, regulamentele celor doua camere parlamentare au fost modificate, argumentul constituindu-l eficientizarea procesului legislativ.

La o jumatate de an dupa aceasta decizie multe dintre legile importante, mai ales cele care vizeaza alinierea la legislatia comunitara, isi asteapta randul pe ordinea de zi.

Motivul e simplu. Parlamentarii, in ciuda amenintarilor, ba cu omiterea de pe liste la viitoarele alegeri ba cu taierea indemnizatiilor de sedinta, nu prea au chef de munca.

Lunea sedintele incep dupa-amiaza, joia se termina la pranz. Daca este zi de plen pentru cei absenti voteaza colegii.

Daca vreunuia dintre cei prezenti ii trece prin cap sa verifice cvorumul de sedinta, adica numarul minim de parlamentari care trebuie sa fie prezenti la lucrari, se poate deseori constata ca el nu exista. Intr-o asemenea situatie se ia pauza si incep cautarile prin birouri doar-doar va fi descoperit un ratacit, doi care sa refaca cvorumul.

O asemenea situatie s-a inregistrat ieri la Senat cand s-a lucrat o ora, iar doua ore s-a facut prezenta.

In camera superioara a Parlamentului, in majoritatea cazurilor, votul este electronic. Desi in sala de sedinte erau, spre ora 11, aproximativ 50 de senatori tabela electronica inregistra constant 90-100 de voturi pe fiecare proiect de lege.

La un moment dat, liderul grupului PNL Radu F. Alexandru, unul dintre putinii senatori care participa regulat la sedinte, a cerut verificarea cvorumul de lucru intrucat in dezbatere trebuia sa intre o lege importanta. O data cu aceasta cerere, in Senat a inceput alergatura.

De prin holuri, de prin birouri, senatori rataciti, plictisiti, au inceput sa-si faca aparitia pentru a da o spoiala de legalitate sedintei, aflata in plina desfasurate. Cu chiu cu vai s-a strans cvorumul de lucru, adica 71 de senatori. Dezbaterile au reinceput iar sala s-a golit.

Tabela electronica inregistra in continuare triumfatoare 90-100 de voturi. S-a cerut atunci celor prezenti sa nu mai voteze cu cartelele absentilor. Parlamentarii opozitiei, cu ochii pe manevrele electronice efectuate de colegii din PDSR care-si treceau legile fara probleme au reusit sa le mai domoleasca elanul.

A fost momentul adevarului. In sala nu exista destui senatori pentru ca legile sa fie votate. Iarasi apelul nominal. Iarasi cautari prin birouri si un dute-vino prin cladirea Senatului.

Noii veniti asteptau sa-si auda numele strigat dupa care plecau din nou. Dupa patru apeluri nominale, care-au durat doua ore, cvorumul nu a mai putut fi asigurat iar sedinta a fost suspendata. Alesii se plictisisera de naveta si au renuntat definitiv.

Doua fusesera promisiunile facute de presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu la preluarea functiei. De a nu mai permite ca cei prezenti la dezbateri sa voteze cu cartelele celor absenti si de a-i sanctiona pe senatorii chiulangii.

La numai cateva zile distanta presedintele Senatului era surprins de camerele de luat vederi votand la patru maini pentru un intreg sir de colegi absenti. De sanctionarea indisciplinatilor Vacaroiu a uitat la fel de repede. De altfel si prezenta sa la lucrari este o raritate.

Problema lipsei propriilor parlamentari la vot a fost discutata la varf in PDSR, in urma cu cateva zile. Intr-o sedinta tensionata li s-a cerut imperativ liderilor de grup sa asigure prezenta. In acea zi intr-adevar PDSR a trecut in Senat legea privind statutul alesilor locali care fusese anterior respinsa, din cauza absentelor senatorilor PDSR. Dar prezenta a fost asigurata doar pentru o zi.

De cealalta parte, profitand de debusolarea partidului la putere, opozitia acuza incalcarea regulamentelor si ameninta cu represalii. PNL ar putea intra in greva parlamentara, daca puterea va continua sa incalce regulamentele, a anuntat Radu F. Alexandru care cere o intrevedere cu liderii PDSR pe aceasta tema.

Grupul PD din Senat a anuntat ca va cere sa se renunte la sistemul electronic de vot pana cand nu se vor instala si senzori care sa conditioneze acordarea votului de prezenta efectiva a senatorului pe scaun.

Nici la Camera Deputatilor situatia nu este mai buna. Nu mai departe de ieri, deputatii care teoretic aveau de lucru in Comisii, cu greu puteau fi gasiti la Palatul Parlamentului.

Sub pretextul "studiului individual" cateva Comisii si-au suspendat dezbaterile, usile salilor de sedinta fiind sigilate. In alte cateva cazuri castanele erau scoase din foc cu ajutorul secretarelor, care constiincioase incercau sa convinga ca "sedinta s-a terminat acum cateva minute".

Dar replica era data indiferent de momentul la care era pusa intrebarea. Situatia de ieri nu a fost una singulara. aedintele suspendate din cauza lipsei de cvorum se repeta destul de des. In aceste conditii, ordinea de zi a Parlamentului este incarcata cu proiecte care isi asteapta randul.

In plus, ceea ce PDSR prin modificarea regulamentelor a incercat sa faca, adica eliminarea obligativitatii cvorumului, s-a dovedit a fi o arma cu doua taisuri. ai aceasta intrucat nu putine au fost cazurile cat proiecte ale Guvernului au fost respinse si din cauza absentei parlamentarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO