Prima pagina

Global Finance va avea 20 mil. $ pentru afaceri de talie medie

20.11.2002, 00:00 25

Societatea elena Global Finance va ridica pana la sfarsitul acestui an un fond de investitii de 20 - 25 de milioane de dolari, destinat afacerilor de talie medie in Romania si Bulgaria, a declarat pentru Ziarul Financiar Ladislau Randjak, director general al Global Finance pentru Romania.
Randjak a precizat ca ideea de la care a pornit inititiva lansarii unui fond nou este coborarea pragului minim de intrare a Golbal Finance intr-o afacere de la 2 milioane de dolari la maxim 1 milion de dolari.
"Am pierdut multe afaceri datorita pragului de intrare de 2 milioane de dolari. Pe piata romaneasca exista o cerere mare de finantari de 500.000 - 1.000.000 de dolari si vrem sa profitam de aceasta situatie, in conditiile in care nu prea exista oferta la acest nivel", a precizat Randjak.
Fondul va avea printre actionari Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si va fi functional de la inceputul anului viitor.
Golbal Finance administreaza deja in Romania doua fonduri de investitii - Black Sea Fund si EuroMerchant Balkan Fund - care sunt actionari importanti la companii precum Sicomed Bucuresti, Delta Romania, Chipita, Loulis sau Orange. Dintre cele doua fonduri cel mai valoros este Black Sea Fund, cu o capitalizare de 100 milioane dolari.
Global Finance a mai reusit sa stranga in acest an 38 de milioane de dolari, bani care au suplimentat resursele Black Sea Fund.
Cu toate ca fondul a avut mai multi bani, Global Finance nu a mai intrat in nici o afacere in Romania din vara anului trecut, cand a investit cateva milioane de dolari in actiuni MobilRom (acum Orange). In afara de Romania, Black Sea Fund investeste in Bulgaria si Serbia.
"Am analizat diverse oportunitati, dar nu s-a finalizat nimic in Romania. In ultimul timp, insa, lucrurile au inceput sa se miste si cred ca anul viitor vom avea afaceri noi", a estimat Randjak.
Global Finance si-a vandut la inceputul acestui an participatia minoritara detinuta in cadrul Germanos, lantul de magazine pentru echipamente GSM.
Cumparatorul a fost chiar compania elena Germanos, actionarul majoritar.
In ultimul an, pe piata romaneasca au existat mai multe tentative de lansare a unor fonduri destinate investitiilor in companii de talie medie, insa aproape toate au esuat. Principalele motive ale esecurilor sunt dificultatea si costurile administrarii unor astfel de fonduri.
In prezent marea majoritate a fondurilor de investitii care mai au bani pentru Romania (in special cele regionale) sunt orientate catre afaceri care au nevoie de finantari de peste 10 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO