Prima pagina

Gigantul Honeywell cauta oportunitati pentru a se extinde pe piata romaneasca

24.02.2004, 00:00 93



Grupul industrial american Honeywell, unul dintre cele mai puternice din lume, cu afaceri de 23 mld. $, cauta oportunitati pentru a-si extinde volumul de afaceri pe piata romaneasca,



"Vizam in principal cele patru mari centre de activitate din portofoliul nostru - domeniul aerospatial, cel al solutiilor de automatizare si control, materiale de specialitate si sisteme destinate transportului si energiei", a anuntat ieri la Bucuresti Davis Cote, presedinte si director general al grupului Honeywell.



Cu o fabrica de componente auto la Bucuresti si o structura de vanzari de echipamente industriale, Honeywell a crescut rapid pe piata romaneasca in ultimii ani, ajungand la afaceri de "sub 1% din totalul celor derulate la nivel de grup", dupa expresia lui Cote.



Capacitatea de productie instalata de Honeywell la Bucuresti in 1998 a ajuns la afaceri de 100 milioane $ anul trecut.



"Avem in Romania una dintre cele mai mari fabrici de turbosuflante din Europa, o afacere cu un ritm rapid de crestere. Acum vrem sa intelegem mai bine piata locala si nevoile ei pentru a vedea cum putem veni in intampinare", a spus David Cote. Europa Centrala si de Est este ca si India sau China o piata emergenta, cu un ritm puternic de crestere, in care Honeywell vrea sa fie prezent, a mai spus Cote.



Cote este pentru prima oara in Romania de la numirea sa in 2002 in fruntea grupului Honeywell, avand ieri programate o serie de intalniri cu autoritatile, tocmai pentru a testa terenul pentru dezvoltarea de noi afaceri.



Printre oportunitatile luate in vizor de corporatia americana pentru a-si extinde afacerile pe piata locala sunt industria chimica sau capacitati pentru producerea de senzori.



In acest moment, Honeywell numara prin intermediul celor doua companii - Honeywell Garrett SRL (care opereaza fabrica) si Honeywell Romania SRL, circa 500 de angajati.



Fabrica de la Bucuresti de componente, subansamble si turbosuflante destinate echiparii masinilor cu motoare Diesel a crescut de la o cifra de afaceri de circa 2 mil. $ in 1998 intr-un ritm accelerat, pentru 2003 fiind estimata o valoare de circa 100 mil. euro, iar pentru 2004 fiind luata in calcul o valoare de circa 200 mil. euro, potrivit ultimelor informatii disponibile. Fabrica exporta productia proprie in proportie de 100% in cadrul grupului Honeywell.



Trecerea fabricii de la productia de piese si subansamble auto la cea de turbosuflante, cu o valoare adaugata mai mare, a dus la o crestere atat a volumului de afaceri, cat si a personalului, care acum numara 440 angajati. In plus, externalizarea unei parti a activitatilor de productie de componente auto catre firme locale, cum este cazul Compa Sibiu, a dus la crearea a 120 de locuri de munca la firmele subcontractate de Honeywell. "Honeywell nu este aici doar pentru a-si vinde produsele, ci pentru a investi in economia romaneasca", mai spun oficialii grupului american. In ianuarie 2003, a devenit operational un laborator de senzori la Bucuresti, fiind angajate 8 - 10 persoane, iar pentru acest an este prevazuta infiintarea unui centru de inginerie, angajarile urmand sa demareze in aceasta luna. Numarul de angajati va fi de 25 pana la finele anului, respectiv 125 pana la finele lui 2006.



Honeywell cauta mai multe oportunitati de a investi si a creste afacerile companiei, uan din aceste directii fiind si HPS Engineering Center (centrul de inginerie), unde inginerii se vor ocupa de solutii cu aplicatie in industrie.



Activele totale ale Honeywell in Romania sunt estimate la 34,1 mil. $ la valoarea lor contabila neta din decembrie 2003. Investitiile grupului in 2004 vor fi pe piata romaneasca de 5,6 mil. $, dublu fata de anul anterior, cand au fost de 2,9 mil. $. Volumul total de investitii este estimat la 25 - 30 mil. $.



Anul trecut, oficiali ai grupului Honeywell anuntau ca vor fi transferate catre fabrica de la Bucuresti capacitati de productie din Marea Britanie.



Initial, Honeywell Garrett SRL, filiala a unei dintre diviziile grupului, producea patru tipuri de piese auto (axe, flanse, cartere centrale si role) si un ansamblu flansa pentru turbosuflante.



Astfel, daca in 2001, productia de componente auto reprezenta 70% din totalul productiei, iar restul subansamble, in 2002 productia de subansamble a reprezentat 90%, iar cea de componente numai 10%.



Pentru 2003, a fost luata in calcul circa 30% din productie pentru turbosuflante, iar din 2004 ponderea acestora va creste semnificativ catre 70%.



Pentru a putea trece la ultimul nivel de productie- de turbosuflante, fabrica avea nevoie sa subcontracteze o parte din productia de componente catre firme romanesti, agreate si omologate de Honeywell.



A doua companie a grupului, Honeywell Romania SRL, este cel mai important furnizor de echipamente industriale pentru rafinariile Petrom si face livrari si pentru compani din sectorul energetic romanesc precum Termoelectrica. Potrivit unor oficiali ai Petrom, valoarea echipamentelor Honeywell instalate in unitati de rafinare ale companiei petroliere este estimata la 50 - 70 mil.$.



Honeywell Romania SRL a avut in 2002 o cifra de afaceri de circa 5 mil. $.



Grupul american face livrari de echipamente si pentru alte companii romanesti precum Oltchim Ramnicu Valcea sau TAROM.



Infiintata in mai 1997 ca sucursala a companiei Allied Signal, Allied Signal Romania SRL (actuala Honeywell Garett SRL), a achizitionat de la Turbomecanica SA in septembrie 1997 o hala de productie si 80 de masini unelte aferente acestei activitati, ulterior grupurile industriale Allied Signal si Honeywell fuzionand.



Acum Honeywell are peste 100.000 angajati in 100 de tari, cu o cifra de afaceri de 23 mld. $. Capitalizarea grupului pe bursa de la New York depaseste 30 mld. $.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO