Prima pagina

Gerovital va intineri piata bursiera RASDAQ

Gerovital va intineri piata bursiera RASDAQ
29.10.2003, 00:00 289

Unul din detinatorul marcii Gerovital, una din cele mai sonore marci romanesti pe plan international, va lua azi decizia de listarea a actiunilor pe piata de capital, conform reprezentantilor Bursei Electronice RASDAQ. Listarea Gerovital Cosmetics (fosta Miraj SA) va fi una din cele mai importante din acest an, dupa ce actiunile catorva sute de companii au fost delistate anul acesta de pe piata de capital.
A doua convocare a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) este programata pentru astazi, dupa ce ieri nu au fost suficienti actuionari prezenti. Gabriana Radu, director adjunct la Gerovital spune ca cel mai important actionar, Asociatia Salariatilor, nu a luat inca o decizie privind votul din AGA. Reprezentanta Gerovital Cosmetics a admis insa ca societatea se afla deja in contact cu o socitatate de brokeraj, care ar putea intermedia listarea. Pe de alta parte, reprezentantii Bursei Electronice RASDAQ dau ca sigura listarea companiei. "La ultima discutie pe care au avut-o cu reprezentantii companiei au ramas de stabilit doar detaliile privind momentul si modalitatea in care va avea loc listarea," a declarat pentru Ziarul Financiar Anca Dumitru, directorul RASDAQ.
Gerovital Cosmetics Bucuresti este detinuta in proportie de 37% de Asociatia Salariatilor, APAPS mai detine un pachet de 9%, restul de 54% din actiuni fiind in proprietatea a aproximativ 26.000 de actionari rezultati din Programul de Privatizare in Masa.
Marca Gerovital, subiect al mai multor procese in justitie, este detinuta in prezent de trei companii: Sicomed Bucuresti detine dreptul de a produce medicamente sub aceasta marca, in timp ce Gerovital Cosmetics si Farmec Cluj-Napoca au dreptul de a utiliza marca pentru produse cosmetice. Marca Gerovital a facut, de altfel obiectul unui proiect guvernamental, care miza pe atragerea de turisti straini prin promovarea acesteia.
Ca multe dintre companiile romanesti din domeniul produselor cosmetice, Gerovital a  pierdut teren in fata competorilor straini, una din principalele cauze fiind bugetele reduse de publicitate. Compania produce creme care au la baza principiile active descoperite de Ana Aslan in anii '40, alaturi de alte produse de ingrijire a parului si pielii.
Datele financiare ale companiei nu sunt impresionante, dar dreptul de proprietate asupra marcii ar putea constitui o atractie pentru investitorii straini. Gerovital Cosmetics a avut anul trecut, conform datelor de la Ministerul de Finante venituri totale de 63,5 miliarde de lei (1,9 milioane de dolari) si un profit net de 363 milioane de lei (11.000 de dolari). Unii dintre brokeri afirma ca nu este exculs ca listarea sa fie doar primul pas in schimbarea controlului asupra societatii. Asociatia Salariatilor a preluat actiunile in 1996, obligatiile din contractul de privatizare urmand sa se incheie in 2006.Compania Gerovital Cosmetics este din punct de vedere juridic societate detinuta public, iar  procedura de listare va fi o simpla formalitate, societatea nefiind obligata sa lanseze o oferta publica de vanzare de actiuni.
Listarea Gerovital este insa numai pe jumatate un semnal bun pentru piata de capital, motivatia listarii nefiind cel putin deocamdata aceea a obtinerii de finantare, ci doar indeplinirea unor obligatii legale. Pe piata romaneasca de capital mai exista companii detinute public, dar nelistate, iar legislatia este neclara in privinta raspunderii privind listarea actiunilor unor astfel de sociatati.
Bursa Electronica RASDAQ urnmeaza sa fuzioneze anul viitor cu Bursa de Valori Bucuresti. Piata romaneasca de capital este destul de slab dezvoltata, lipsa de pe piata a actiunilor marilor companii fiind unul din motivele pentru care investitorii cu bani nu se inghesuie sa cumpere actiuni. Capitalizarea bursiera a celor doua piete organizate este de 5,6 miliarde de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO