Prima pagina

GE isi anunta intrarea pe piata de leasing si de real estate

03.10.2005, 19:49 14

Concernul american General Electric (GE), cea mai mare companie din lume din punctul de vedere al valorii de piata, intentioneaza sa intre in perioada urmatoare cu operatiuni directe pe piata de leasing si cea imobiliara, in cadrul strategiei sale de a creste valoarea operatiunilor sale in Romania.

Dupa ani de tatonari, GE a demarat in acest an primul proiect de anvergura din Romania, o investitie de peste 80 milioane de euro in crearea unei platforme de servicii de afaceri pentru clientii sai corporatisti, care ar urma sa faca din GE cel mai mare angajator american din Romania, cu peste 1.500 de locuri de munca create.

GE a cumparat recent 30% din actiunile Mall din Sofia, cel mai mare centru comercial din Bulgaria, iar intrarea pe piata imobiliara din Romania se va produce in urmatoarele sase luni, afirma cotidianul bulgar Dnevnik, care il citeaza pe Karim Habra, director pentru Europa Centrala si de Est al GE Finance Real Estate, divizia de profil a gigantului american.

"GE va lansa operatiuni directe pe piata de leasing din Romania in primul semestru al anului viitor si vom incepe cu leasingul de trucks (n.r. - camioane mari, trailere). GE Commercial Finance (una dintre companiile GE - n.r.) va deschide un punct de lucru la Bucuresti in perioada imediat urmatoare. Suntem in faza obtinerii licentelor", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Ionescu, director executiv regional pentru Europa de Sud-Est al GE.

GE Commercial Finance are active de peste 232 miliarde de dolari si operatiuni in peste 35 de tari de pe Glob.

Piata romaneasca de leasing este estimata in acest an ca va atinge nivelul de 2 miliarde euro, cu o rata de crestere de peste 30% fata de anul anterior. Leasingul auto are o pondere de circa 75% - 80% din totalul pietei.

Referitor la planurile de achizitii sau de dezvoltare ale GE pe piata de real estate, Ionescu a comentat: "Compania noastra se afla acum intr-o faza de analiza a oportunitatilor de pe piata imobiliara din Romania. Nu va pot spune cand se va produce momentul intrarii pe piata, poate fi peste sase luni, poate fi peste un an sau poate fi maine".

Piata imobiliara locala este una dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, devenind in ultimii doi - trei ani scena mai multor tranzactii cu spatii de birouri, proiecte comerciale sau rezidentiale. Ratele atractive de profit comparativ cu alte piete din Europa Centrala si de Est au facut insa din Romania o tinta atractiva pentru investitorii de talie internationala, printre care se numara dezvoltatori mari precum TriGranit sau fonduri de investitii precum Europolis sau Immofinanz.

In vara acestui an, Nani Beccalli, presedintele GE International, a anuntat la Bucuresti deschiderea in Romania a unei platforme de servicii de afaceri pentru clientii sai din Europa. Investitia de peste 80 mil. euro este derulata de catre GECIS Global, companie din care GE detine 40%.

Proiectul prevede deschiderea de catre compania Gecis, in a doua parte a anului, a unor spatii de birouri de 4.000 metri patrati in imobilul Iride Business Park, situat in nordul Capitalei, urmad ca suprafata sa fie extinsa ulterior catre 8.000 metri patrati.

Centrul va fi operat de catre compania GECIS Romania, iar recrutarile pentru pozitiile de conducere au inceput deja inca de la finele lunii iunie. "Pana acum au fost deja angajati 50 de oameni", precizeaza Dan Ionescu.

Centrul de la Bucuresti va furniza servicii de finante-banci-conta-bilitate, managementul lantului de aprovizionare, tehnologie IT, inginerie, asigurari sau logistica.

Romania face parte din regiunea Europei de Sud - Est, care a inregistrat anul trecut cea mai rapida rata de crestere in cadrul GE, propulsand vanzarile la 478 mil. $, aproape duble fata de anul anterior.

In acest context, strategia GE vizeaza extinderea prezentei in Romania in domenii precum infrastructura feroviara,cea energetica, piata creditelor de consum si a serviciilor financiare sau cea a serviciilor medicale.

GE are mai multe proiecte in derulare cu Transelectrica si Nuclearelectrica, fiind interesat sa se pozitioneze ca furnizor de echipamente in afacerea Unitatii III de la Cernavoda, estimata la 1 mld. euro.

GE cumpara anual produse ale companiilor romanesti de circa 60 mil. $. Americanii au un joint-venture cu Turbomecanica in domeniul producerii de echipamente pentru industria aeronautica. GE a detinut de asemenea o participatie de circa 7% din capitalul Bancpost, pe care in acest an au vandut-o.

GE are cel mai diversificat portofoliu din lume, deruland activitati de la industrie, media, tehnologie la servicii medicale, financiare sau de real estate. La nivel global, a raportat pentru 2004 castiguri de peste 16,6 mld. $ la venituri de 152 mld. $. Capitalizarea bursiera a GE depaseste 356 mld. $. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO