Prima pagina

Fumul, cea mai mare bogatie a patriei

02.06.2003, 00:00 9

Fumul, si nu fumurile. Mai precis, e vorba de comertul cu dreptul de a emite fum. O afacere surprinzatoare, care poate sa ne aduca bani exact de unde credeam ca am pierdut: din industriile falimentare, pe cale sau deja inchise.
Cum functioneaza tranzactiile cu fum ? Ei bine, sa luam o companie vestica de energie care trebuie sa plateasca Uniunii Europene, sa zicem, 100 de milioane de dolari pe an pentru ca polueaza. Adaugam la asta o tara, Romania in acest caz, care isi poate vinde dreptul de a polua catre statul european din care provine compania si o societate, de exemplu Termoelectrica, care are nevoie de investitii.
Intre cele trei se stabileste o relatie win-win (sau cel putin asa spun promotorii ei). Compania vestica investeste in Termoelectrica cei 100 de milioane de dolari si, in schimb, i se scade (ei si tarii din care provine) din factura aferenta poluarii o suma mai mare. In plus, ca sa existe totusi si un alt stimulent, compania straina poate sa devina, in contul banilor trimisi aici, si actionar al societatii romanesti.
La schema aceasta mai adaugati ceva - cativa furnizori mari de tehnologie de profil (General Electric, Siemens, Alstom, ABB), o viitoare privatizare a companiilor romanesti de productie  de energie - si aveti imaginea aproape completa a unei piete care poate aduce in Romania investitii de peste 1 miliard de dolari pe an dupa 2005. Asta in conditiile in care ramanem si cu aerul mai curat...
  Cine va beneficia cel mai mult de pe urma acestor investitii? Primul raspuns ar putea fi: companiile romanesti de energie. Al doilea, grupurile internationale care vor fi furnizori si coordonatori ai acestor proiecte.
Ca proiectele de acest gen au devenit serioase o demonstreaza si faptul ca o companie de talie europeana (Va Tech - Austria) si una de talie mondiala (General Electric - SUA) au inceput deja discutiile pe tema managementului creditelor de poluare cu Ministerul Industriilor, dupa cum afirma surse apropiate afacerii.
Reprezentantii celor doua companii si o delegatie a Ministerului Industriilor, condusa de ministrul Dan Ioan Popescu, se afla zilele acestea in Statele Unite pentru a discuta modul in care Va Tech si General Electric pot coordona, ca manageri de proiect dar si ca furnizori, procesul de modernizare pe baza creditelor de poluare.
"Intentionam sa crestem semnificativ prezenta General Electric in Romania si pentru aceasta avem mai multe proiecte, privind atat energia conventionala, cat si cea regenerabila (eoliana, solara - n.r.). In privinta energie conventionale, nu stim care din proiecte se va concretiza. GE Wind (divizia de tehnologie pentru energie eoliana a GE) poate avea, insa, o contributie substantiala la dezvoltarea unor proiecte in Romania", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Ionescu, manager regional pentru Balcani al General Electric.
Reprezentantii Va Tech nu au putut fi contactati pentru a comenta pe marginea discutiilor cu Ministerul Industriilor.
Mecanismul care va permite gigantilor europeni ai energiei (ENEL, RWE, EDF) sa investeasca in Romania pentru a - si reduce nota de plata a poluarii si, eventual, a cumpara companii romanesti se numeste IET (International Emission Trading) si este reglementat de Protocolul de la Kyoto, la care a aderat si Uniunea Europeana.
Uniunea Europeana trebuie sa isi reduca, astfel, cu 8% pana in 2008 emisiile de gaze cu efect de sera. tarile care nu isi respecta angajamentele luate in domeniu vor plati, incepand cu 2005 o penalitate de 50 - 100 euro tona/CO2.
In loc sa plateasca aceste penalitati, tarile si companiile in cauza pot alege sa cumpere mult mai ieftin credite de poluare de la tari precum Romania, care in prezent se afla mult sub nivelul asumat in Protocolul de la Kyoto.
Conform angajamentului, Romania trebuie sa emita in 2008 sub 250 de milioane de tone/echivalent CO2. Cum in prezent, nivelul emisiilor este de 147 milioane tone echivalent CO2, Romania poate vinde anual cel putin 25 de milioane de tone/an.
Iar companiile europene pot cumpara aceasta cantitate la cotatii de mult sub penalitatile de 50 - 100 euro/tona ce trebuie platite Uniunii Europene. 
In prezent, cotatiile sunt de 5 - 10 euro/tona (exista deja proiecte in Romania, insa de talie mica), dar vor creste pe masura ce piata va deveni reglementata iar termenul limitaa - 2008 se va apropia.
Va Tech este unul din liderii europeni in domeniul tehnologiei de productie a energiei de tip hidro, fiind printre principalii furnizori ai Hidroelectrica.
General Electric este cea mai mare companie din lume, cu afaceri in domeniul industrial, financiar sau bancar. Grupul american nu a avut pana in prezent o implicare foarte puternica in Romania. GE detine 7% din actiunile Banc Post si o investitie de cateva milioane de dolari intr-un joint - venture cu Turbomecanica.
Oficialii americani au anuntat, insa, anul trecut, odata cu vizita presedintele GE Europe - Ferdinando Becalli, ca s-au hotarat sa urmareasca mai atent oportunitatile de pe piata romaneasca.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO