Prima pagina

Friesland ofera 9,6 mil. dolari pentru controlul Napolact

08.03.2004, 00:00 131

Filiala din Romania a grupului olandez din sectorul alimentar Friesland Coberco a anuntat ca va oferi cel putin 9,6 milioane de dolari in cadrul unei noi oferte de preluare pentru actiunile producatorului de lactate Napolact Cluj, in ceea ce reprezinta ultima faza a preluarii societatii, un proces care s-a intins pe ultimii doi ani.
Olandezii vor oferi un pret minim de 55.000 lei/actiune, pentru pachetul de 58% din Napolact pe care nu il detin. Valoarea efectiva a tranzactiei de preluare ar putea fi insa mai mare, conform unor analisti de la Bursa, Friesland avand posiblilitatea sa ofere celorlalti actionari si dividende din profitul obtinut de Napolact anul trecut.
Oferta vizeaza in principal pachetul detinut de Asociatia Salariatilor, 39,5% din actiuni. Surse din piata afirma ca tranzactia a fost deja negociata intre Friesland si salariatii Napolact, acestia urmand sa subscrie, dupa ce nu au facut-o in oferta Friesland din 2002. Oferta de preluare va fi intermediata de societatea de brokeraj ING Securites. Directorul general al Friesland, Gerbrand de Boer nu a dorit sa comenteze pe marginea acestei oferte.
Conform unor estimari, Friesland avea la mijlocul anului trecut o cota de piata de 16% pentru lapte proaspat, 8,6% la branzeturi, 13,2% la unt si 15,3% pentru laptele praf. Friesland are in prezent pe piata romaneasca doua marci, Milli si Oke. Prin preluarea Napolact in portofoliul de produse al Friesland urmeza sa se adauge si inghetata, Napolact fiind unul dintre principalii producatori de pe piata romaneasca.
Friesland a intrat pe piata romaneasca in anul 2000, in urma preluarii operatiunilor detinute de Nutricia Dairy and Drinks (NDD), care a renuntat la activitatea in sectorul produselor lactate in Europa Centrala si de Est. Friesland a cumparat in 2002 un pachet de 10% din Napolact de la Dan Pascariu, presedintele HVB Bank si a lansat apoi o oferta de preluare ajungand la o cota de 41% din Napolact.
In prezent, grupul Friesland detine in Romania patru unitati in Satu Mare, Carei, Timisoara si Targu Mures, productia fiind destinata preponderent pietei interne.Oferta companiei include lapte, iaurt, smantana, unt, lapte praf, cascavaluri si brinza topita.
Actiunile Napolact sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ, unde pretul s-a dublat in ultimele 12 luni, pe fondul rezultatelor financiare in crestere si a perspectivei unei oferte publice de preluare. Ultima tranzactie de vineri cu actiuni Napolact s-a realizat la 60.000 lei/actiune, valoarea companiei la acest pret fiind de 18,2 milioane de dolari. In urma cu trei ani, o actiune Napolact valora 5.000 de lei.
Napolact a inregistrat o cifra de afaceri de 17,6 milioane de dolari pe primele sase luni ale anului trecut, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului 2002. Profitul net inregistrat de companie in aceasta perioada a fost de trei milioane de dolari, in crestere cu 46% fata de anul anterior.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO