Prima pagina

Fratii Cristescu au vandut fabrica de soda Bega Upsom cu 16 mil. euro ca sa investeasca in imobiliare

30.11.2005, 20:10 44

Fratii Marius si Emil Cristescu, care controleaza grupul Bega, au vandut ieri pachetul majoritar de actiuni al fabricii de soda calcinata Bega Upsom Ocna Mures, din judetul Alba, in cadrul strategiei de a isi lichida investitiile in industria chimica. Grupul Bega mai detine si Uzinele Sodice Govora, a caror vanzare o negociaza in prezent. Fratii Cristescu vor sa foloseasca banii incasati pentru investitii pe piata imobiliara.

Un pachet de 68,3% din actiunile Bega Upsom a fost vandut ieri la Bursa de Valori Bucuresti pentru 17 milioane de dolari. Fratii Cristescu detineau impreuna peste 64% din actiunile companiei, pe care au incasat 16 milioane de euro. La tranzactie a mai participat in calitate de vanzator si SIF Banat-Crisana, care detinea un pachet de actiuni reprezentand aproximativ 3,5%, pe care a incasat peste 500.000 de euro. Ultimul pret din piata al actiunilor Upsom a fost ieri de 4,16 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la 25 mil. euro. Bega Upsom a inregistrat anul trecut afaceri de 23 milioane de euro si un profit de 270.000 de euro.

Compania poloneza Ciech, cu activitati in domeniul industriei chimice si farmaceutice, isi anuntase saptamana trecuta intentia de a prelua Upsom, dar surse apropiate tranzactiei afirma ca pana la urma, pachetul majoritar a fost cumparat de un alt investitor.

Conform site-ului publicatiei poloneze Puls Biznesu, fratii Cristescu mai negociau si cu o companie indiana, care oferea un pret aproape dublu fata de polonezi.

"Am negociat cu sapte investitori interesati. Am vandut pentru ca fabrica mai avea nevoie de 20 de milioane de euro investitii si in plus intentionam sa iesim din investitiile in industria chimica. Probabil o parte din banii incasati o vom directiona catre investitiile noastre pe piata imobiliara", a declarat pentru ZF Marius Cristescu.

Fratii Marius si Emil Cristescu detin investitii in nu mai putin de sapte sectoare economice, printre care se numara forajul petrolier, industria constructoare de masini, transporturi, turism, constructii sau imobiliare.

Un alt pachet important de actiuni Bega Upsom este in portofoliul Romgaz, care detine 30% din actiuni, fiind in acelasi timp unul dintre principalii furnizori ai companiei Bega Upsom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO