Prima pagina

Francezii au profit din afacerea BRD de 1,8 mld. euro

Francezii au profit din afacerea BRD de 1,8 mld. euro
31.01.2006, 20:43 17

In urma cu 10 ani statul avea sapte banci. Acum mai are doua si un minus de aproape 300 mil. euro. Cei mai castigati au fost investitorii.

Valoarea celei mai mari banci listate la Bursa, BRD-SocGen, a atins ieri nivelul de 3,3 miliarde de euro, participatia de 58% a bancii franceze Societe Generale, actionarul majoritar al bancii depasind astfel 1,9 miliarde de euro.

Aceasta suma reprezinta aproape integral profit pentru francezi, in conditiile in care acestia si-au recuperat deja o jumatate din banii investiti initial, si asta fara sa vanda nicio actiune pe Bursa.

BRD este unul din exemplele care dovedesc ca statul nu a castigat mai nimic din privatizarile din sistemul bancar, regula care este valabila si la nivelul tuturor bancilor aflate odata in proprietatea statului. Asta in ciuda faptului ca austriecii de a Erste vor plati 3,75 miliarde de euro pentru pachetul majoritar de la BCR, suma considerata de majoritatea analistilor destul de mare.

Societe Generale a preluat cu 200 de milioane de dolari (echivalentul de atunci a 180 milioane de ECU, predecesorul euro) un pachet de 51% din BRD la finalul anului 1998. Din aceasta suma, 138 de milioane de dolari au revenit statului roman, iar 62 de milioane de dolari au reprezentat aport la capitalul bancii.

Ulterior francezii de la Societe Generale au recuperat o parte din banii platiti vanzandu-si filiala din Romania, deschisa inainte de 1989, catre BRD. Valoarea tranzactiei din 1999 s-a ridicat la 25 milioane de dolari (aproximativ 22 de milioane de euro).

De la privatizarea bancii, francezii, in calitate de actionari majoritari, au aprobat acordarea unei bune parti din profituri sub forma de dividende, incasand astfel in jur de 100 de milioane de euro din investitia in BRD. In toamna anului 2004, francezii au mai cumparat un pachet de 7,3% din actiunile BRD pe care au platit 43 milioane de euro, la jumatate fata de pretul de la bursa al pachetului, asta in conditiile in care au fost singurii ofertanti.

Din 1998, francezii au platit astfel aproximativ 224 milioane de euro pentru pachetul de 58,3% si au incasat de la BRD jumatate din aceasta suma. Cu alte cuvinte, din cele 1,9 miliarde de euro cat valoreaza acum BRD, 1,8 miliarde de euro reprezinta profit pentru francezi.

Pe de alta parte cresterea valorii bancii s-a datorat in primul rand managementului mai eficient si expertizei aduse de francezi la BRD, care s-a suprapus peste dezvoltarea puternica a intregului sistem bancar in ultimii ani.

Actiunile BRD au inregistrat ieri printre cele mai mari cresteri de la Bursa, incheind ziua la 17,1 lei/actiune, in crestere cu 3,6% fata de ziua precedenta. Pretul de inchidere a reprezentat un nou maxim istoric pentru actiunile bancii.

BRD a obtinut la noua luni un profit net de 124 milioane de euro, mai mult decat dublu in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut. Activele BRD au trecut la finalul trimestrului al treilea de 5 mld. euro. La jumatatea anului banca avea o cota de piata de 14% din sistemul bancar.

Primele cifre publicate de banca pe 2005 arata o crestere de 60% a valorii creditelor acordate fata de finalul anului anterior pana la o valoare de 3 miliarde de euro. Majorarea creditelor a acoperit astfel scaderea marjei de castig (dintre dobanda la depozite si cea la credite) care a coborat anul trecut pana la 5,5% in noiembrie, fata de 7,4% la finalul anului 2004.

La fel ca in cazul BRD, statul nu s-a ales cu mare lucru din cele sapte banci pe care le detinea la mijlocul anilor 1990. Acum statul mai detine doar doua banci, CEC si Eximbank, iar tragand linie si adunand, din celelalte cinci a iesit in pierdere.

Pierderile de la Bancorex si Banca Agricola au insumat aproximativ 3 miliarde de euro, suma care a fost acoperita de la bugetul de stat. Cele 2,2 miliarde de euro incasate de la Erste in privatizarea BCR pentru pachetul de 36,88% pe care il mai detinea nu acopera aceasta suma. BERD si IFC au platit in schimb statului 222 milioane de dolari (180 milioane de euro) pe 25% din actiunile BCR in 2003, dar vor incasa de la Erste de aproape opt ori mai mult dupa doi ani: 1,51 miliarde de euro.

Un pachet de 8% din actiunile BCR a fost vandut de stat salariatilor bancii pe aproximativ 25 de milioane de euro, in timp ce valoarea pachetului, conform pretului platit de Erste, se ridica la jumatate de miliard de euro.

Pe Banca Agricola, actuala Raiffeisen Bank, statul a incasat 50 de milioane de dolari, iar Bancorex a fuzionat cu BCR dupa acoperirea pierderilor, iar suma incasata din privatizarea Bancpost nu a depasit 50 milioane de euro.

Actiunile bancilor listate la Bursa, cel mai bun etalon pentru valorea jucatorilor din sistemul bancar inainte de tranzactia BCR, a crescut continuu in ultimii ani, actiunile bancilor fiind considerate de brokeri printre cele mai stabile de pe piata.

Transilvania si Carpatica, celelalte doua banci listate, au evoluat pe o tendinta crescatoare si ieri. Banca Transilvania a incheiat ziua la 1,46 lei/actiune, apropiindu-se tot mai mult de o capitalizare de un miliard de euro. Carpatica a incheiat ziua la un nou maxim de 0,62 lei/actiune, in crestere cu 0,8% fata de ziua precedenta.

Majoritatea actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti au incheiat ieri ziua pe crestere, SIF-urile fiind, alaturi de BRD, in prim-planul sedintei de tranzactionare. SIF-urile sunt actionare la BRD cu cate aproximativ 5%, cresterea BRD fiind interpretata de investitori drept o crestere a valorii portofoliilor SIF. Indicele BET al principalelor companii cotate a trecut de 8.000 de puncte pentru prima data, stabilind un nou maxim istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO