Prima pagina

Fondurile de investitii s-au retras din afacerea Tec Miaco

29.04.2004, 00:00 50



Tec Miaco, unul dintre cei doi mari jucatori din industria carnii de pui cu vanzari anul trecut de 43 de milioane de dolari, traverseaza o perioada dificila dupa ce cele doua fonduri de investitii care detineau 45% din afacere - Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Romanian Investment Fund (RIF)- si-au vandut participatiile iar cea mai importanta din cele cinci firme din cadrul grupului - Tec Romania - este la un pas de a fi declarata in reorganizare judiciara.



"Cele doua fonduri de investitii si-au vandut pachetele de actiuni unui investitor autohton in urma cu doua saptamani. Era foarte dificil sa intocmim programul de reorganizare judiciara cu cele doua fonduri motiv pentru care am gasit o solutie pentru ca acestea sa iasa din afacere", a declarat pentru ZF Marius Iliev, presedintele Tec Miaco si proprietarul a 45% din afacere.



El nu a precizat numele omului de afaceri care a cumparat actiunile detinute de RAEF si RIF si nici valoarea tranzactiei dar a sustinut ca acesta nu vrea sa stea prea mult in afacere ci pana se gaseste un investitor care sa furnizeze capital de lucru societatii.



"Pentru datorii totale de 15-20 de milioane de euro catre banci si furnizori a fost solicitata starea de insolvabilitate a Tec Romania, firma care joaca rolul de integrator in grup. In momentul de fata, ne-ar trebui circa 8 milioane de euro pentru a depasi aceasta perioada dificila", afirma Iliev.



El a adaugat ca, in momentul de fata, poarta negocieri cu mai multi investitori pentru o infuzie de capital dar nu a exclus posibilitatea vanzarii afacerii daca este oferit un pret bun. "Suntem in negoceri mai avansate cu cinci investitori atat din industria de profil cat si cu alte fonduri de investitii pentru o infuzie de capital. In urmatoarele luni am certitudinea ca vom ajunge la o intelegere cu unul dintre cei cu care negociem", sustine presedintele Tec Miaco.



Iliev spune ca printre cauzele care au dus la actuala situatie se numara cresterea accelerata a pretului cerealelor in ultimii ani care nu a fost dublata de o crestere similara a pretului carnii de pui. Conform datelor furnizate de Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) industria carnii de pui a fost zguduita, in ultimul an, de numeroase falimente: Institutul de Cercetari Avicole de la Balotesti (cumparat recent de grupul LaDorna), Avicola Oradea, Avicola Botosani si Avicola Suceava.



O consecinta imediata a acestei situatii este ca Tec Miaco si-a inchis o parte din capacitatile de productie iar altele au fost trecute in conservare. Estimarile pentru acest an merg catre vanzari de 70% din cele de anul trecut, ceea ce va duce societatea de pe locul 1 in topul industrie de profil pe locul trei, dupa Agricola International Bacau si Agrisol Bucuresti. "Acum am iesit de anumite piete si ne-am concentrat pe altele. In functie de succesul operatiunii de atragere de capital vom reface capacitatile de productie anterioare si poate chiar le vom mari", afirma Iliev. Tec Miaco a produs anul trecut 24.000 de tone de carne de pui in viu sub marcile "Ferma Natural", "Avicola Crevedia", "Galo" si "Avicola Constanta". Tec Miaco detine Avicola Crevedia, Avicola Constanta si Combipra Ploiesti un siloz cu o capacitate lunara de 5.000 de tone de cereale.



Marius Iliev a intrat in afacerile cu carne de pui in 1997 cand a decis sa achizitioneze societati aflate in dificultate pe care sa le redreseze pentru a le putea vinde unui investitor strategic sau financiar.



Piata carnii de pui s-a ridicat anul trecut conform UCPR la 275.000 de tone din care 90.500 au fost importate. Valoric piata a ajuns la circa 350 milioane de dolari. Tec Miaco a detinut anul trecut circa 15% din aceasta piata. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO