Prima pagina

Fondatorul Guzu Chim baga 4 mil. euro intr-o podgorie

Fondatorul Guzu Chim baga 4 mil. euro intr-o podgorie

"Am o mare pasiune pentru vinuri si de aceea am decis sa investesc in acest sector. In plus, am ales zona Vrancei pentru ca acolo m-am nascut", spune Daniel Guzu

07.09.2006, 20:09 343

Omul de afaceri Daniel Guzu, care a cedat in primavara o parte din afacerea de vopsele catre Oresa Ventures, va investi peste 4 mil. euro in industria vinului.
Daniel Guzu, 37 de ani, fondatorul uneia dintre cele mai mari afaceri cu lacuri si vopsele de pe piata, Guzu Chim (acum Fabryo Corporation), a achizitionat incepand de anul trecut circa 80 de hectare de vie in judetul Vrancea, de unde este originar.
"Am cumparat terenuri de la mai multi proprietari din regiune si voi continua sa cumpar pentru a-mi completa suprafata actuala cu inca 40 de hectare", a declarat pentru ZF Daniel Guzu. El a precizat ca pana in prezent achizitia terenurilor l-a costat in jur de 800.000 de euro. Investitia de
4 milioane de euro implica continuarea achizitiilor de vie, precum si constructia unei crame si a unui conac.
Intentia lui Daniel Guzu de a intra pe piata vinului este ceva mai veche, el fiind actionar majoritar din toamna anului trecut la cel mai mare retailer de vin de pe piata locala, compania Vinexpert.
"Am o mare pasiune pentru vinuri si de aceea am decis sa investesc in acest sector. In plus, am ales zona Vrancei pentru ca acolo m-am nascut", a mai spus el. "Estimam ca vom incepe sa producem in toamna anului viitor", a mai spus Daniel Guzu.
Acesta a fondat in 1994 producatorul de lacuri si vopsele Guzu Chim, actuala Fabryo Corporation, al treilea producator de vopsele de pe piata locala, cu o cota de piata de 18%, potrivit datelor companiei.
Fondul de investitii suedez Oresa Ventures a achizitionat in primavara acestui an un pachet de 49% din afacerea Guzu Chim de la Daniel Guzu si alti doi actionari minoritari. Guzu si-a pastrat insa pachetul de control.
Valoarea tranzactiei s-a ridicat la circa
9 mil. euro, suma care include banii incasati din vanzarea actiunilor, precum si aport de capital in companie pentru dezvoltare. Recent, Guzu Chim si-a schimbat numele in Fabryo Corporation, care mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 34 mil. euro.
In afacerea Vinexpert, Daniel Guzu il are ca asociat pe Catalin Paduraru, fost actionar al unei companii de distributie de vinuri care a iesit din acel business si a decis sa se dedice exclusiv companiei Vinexpert.
Compania detine patru magazine, trei in Bucuresti si unul in Brasov, alte doua magazine, dintre care unul virtual, urmand sa fie inaugurate pana la sfarsitul anului. Cu noile magazine, cifra de afaceri a Vinexpert va trece in acest an de un milion de euro.
Prin investitia din industria vinului, omul de afaceri intra pe o piata cu potential mare de crestere.
Desi destul de redusa ca valoare, circa 350 de milioane de euro in 2005, piata locala a vinului prezinta potential de crestere in continuare, odata cu investitiile din ce in ce mai puternice din acest sector.
Anul trecut, omul de afaceri Jean Valvis, proprietarul grupului LaDorna, unul dintre cei mai mari jucatori din industria lactatelor, a cumparat 500 de hectare de vie din Domeniile Samburesti, in judetul Olt, anuntand investitii de 7- 8 milioane de euro pentru a intra pe piata vinurilor premium.
Cei mai mari jucatori de pe piata locala a vinului sunt Murfatlar, Vincon, Jidvei si Cotnari, suprafetele pe care acestia le exploateaza depasind 1.000 de hectare de vita-de-vie.
Murfatlar, de exemplu, detine peste 2.600 de hectare de vie, in timp ce Cotnari exploateaza 1.200 de hectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO