Prima pagina

FNI s-a trezit din somnul linistit: vinde actiuni Sidex

FNI s-a trezit din somnul linistit: vinde actiuni Sidex
24.09.2003, 00:00 76

Fondul National de Investitii (FNI) ar putea realiza azi prima tranzactie financiara din ultimii trei ani si jumatate, timp in care toate conturile fondului au fost blocate. Este vorba de vanzarea pachetului de actiuni detinut de FNI la combinatul siderurgis Sidex Galati in cadrul ofertei de delistare a companiei pe piata RASDAQ.
Faptul ca tranzactia ar fi extrem de profitabila pentru fond nu este decat o palida consolare pentru investitorii care asteapta se mai bine de trei ani sa primeasca macar o parte din banii investiti. Tranzactia ar putea crea insa un precedent, care ar putea duce la lichidarea pachetelor de actiuni detinute de FNI si impartirea patrimoniului ramas al fondului catre investitori.
Fondul ar incasa in urma vanzarii actiunilor Sidex 6 miliarde de lei, o suma de aproape trei ori mai mare decat cea investita. Pretul oferit de LNM Holdings este de 14.000 lei/actiune, in timp ce pretul mediu la care FNI a cumparat actiunile depaseste cu putin 5.000 lei/actiune.
Decizia de vanzare a fost luata de SOV Invest, societatatea care a administrat fondul si inainte de 2000. SOV Invest a ramas administatorul banilor investitorilor la FNI, dar doar cu numele, atat conturile bancare ale fondului cat si cele de actiuni fiind puse sub sechestru.
“SOV Invest, care este in continuare reprezentantul legal al fondului, a obtinut de la Parchet o ordonanta privind ridicarea sechestrului asupra actiunilor Sidex,” a declarat Dragos Neacsu, directorul Raiffeisen Capital & Investment, sociatatea care a intermediat oferta publica. Neascsu a mai precizat ca banii obtinuti urmaza a fi plasati de SOV Invest in depozite bancare, care vor ramane blocate, dar ca se incearca ridicarea interdictiei de a realiza tranzactii si in cazul celorlalte pachete de actiuni pe care FNI le detine.
Pentru ca tranzactia sa poata avea loc este nevoie si de o masura a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care sa deblocheze conturile fondului la registrele actionarilor. “Problema a foat analizata azi, iar o decizie va fi luata cel mai probabil miercuri,” a delcarat pentru ZF Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al Comisiei. El a mai precizat ca daca FNI nu ar vinde actiunile Sidex acum ar ramane un investitor captiv si cel mai probabil ar primi un pret mai mic pe actiuni daca va vinde actiunile dupa oferta.



SIF Moldova a obtinut 22 mil. dolari pe actiunile Sidex
Tranzactia de delistare a Sidex va fi raportata azi. Indienii au reusit sa atraga aproximativ 60 de milioane de actiuni in valoare de 840 miliarde de lei (25 milioane de dolari). Principalul actioanar minoritar al Sidex, SIF Moldova a subscris in cadrul ofertei si va incasa 742 miliarde de lei (22 milioane de dolari). Societatea de investitii financiare a precizat ieri ca tranzactia nu va determina diminuarea profitului sau a activului, lucru de care multi dintre brokerii de la Bursa se temeau.
Presedintele SIF Moldova, Alexandru Matei a confirmat ca tranzactia a insemnat profit pentru societatea de investitii financiare, dar nu a dorit sa precizeze valoarea acestuia. Rezultetele financiare ale societatii de investitii financiare pe luna septembrie vor fi cunoscute la mijlocul lunii viitoare.
O parte a brokerilor anticipau ca SIF Moldova va obtine profit in urma vanzarii la 14.000 lei/actiune. O parte din acestia sustineau ca profitul va fi de aproximativ 7.000 lei pentru o actiune Sidex, iar altii ca SIF va castiga 1.500 lei/actiune, in functie de felul in care erau inregistrate actiunile in contabilitate. Matei a precizat totusi opentrui ZF ca nu se pune in nici un caz problema unui profit de 7.000 lei/actiune. Un profit dar 1.500 lei/actiune ar isemna un castig total de 70 miliarde de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO