Prima pagina

Fiscul: "Nu va sfatuim sa lucrati cu avantaje in natura"

19.02.2003, 00:00 9

"Am crezut ca lucrurile sunt clare." Aceasta este declaratia Mariei Manolescu, secretar de stat in ministerul finantelor, dupa doua luni de discutii si confuzie generalizata privind normele de aplicare a legislatiei impozitului pe venit.
Incepand din decembrie 2002, cand guvernul a aprobat o prima forma a normelor, ministerul finantelor nu a facut nimic pentru a lamuri neclaritatile, lasand agentii economici sa astepte pana la inceputul lui februarie, cand normele au fost publicate in Monitorul Oficial.
"Administrarea avantajelor in natura acordate de angajator poate fi foarte simpla", ii linisteste Manolescu pe contribuabili.
Reprezentantul Fiscului spune ca, pana la urma, regimul avantajelor respective ramane la latitudinea angajatorului.
"Noi am dat-o ca procedura. Nu stim cati vor opta pentru acest sistem. Noi nu credem ca sunt probleme. Pana acum, colegii nostri din Fisc nici n-au intrat in asemenea detalii", spune Maria Manolescu, secretar de stat in ministerul finantelor, referindu-se la agitatia creata de ideea ca, incepand din acest an, vor fi impozitate la salariat avantajele sub forma de convorbiri telefonice, masini sau locuinte platite de firma.
Practic, conducerea firmei decide care angajati au masina de serviciu la dispozitie, chiar nelimitat, care beneficiaza de abonament telefonic si de cate minute. Dar tot firma poate stabili ca aceste avantaje trebuie sa fie plafonate, iar ceea ce depaseste plafoanele respective sa fie considerat avantaj si impozitat ca atare, conform normelor. Toate avantajele respective va trebui evaluate in lei si cumulate cu venitul salarial lunar. La suma totala se va aplica CAS. "De-asta e si greu de admnistrat acest sistem, pentru ca toata suma se transpune pe statul de salariu. Pentru noi ar fi foarte simplu sa nu gasim astfel de situatii pentru ca sunt dificil de admnistrat", spune Maria Manolescu.
"Eu nu pot sa fortez firma, dar e si o bataie de joc de bani. Ce manager stabileste niste plafoane foarte inalte la convorbirile telefonice? Organul de control nu are treaba cu lista convorbirilor telefonice. Nu conteaza daca in limita aprobata de angajator salariatul vorbeste si in interes personal. Atat timp cat Consiliul de Administratie al firmei hotaraste ca anumite avantaja sunt drepturi ale angajatilor nu se baga nimeni, indiferent de baremuri si asa mai departe", spune Maria Manolescu.
Oficialul ministerului finantelor sustine, in cele din urma, ca modul in care normele de aplicare a impozitului pe venit trateaza avantajele in natura au o tinta clara: "descurajarea anumitor practici". Manolescu se refera la societatile de asigurare care anul trecut au asaltat companiile cu solutia pentru evitarea platii impozitului pe salarii, prin plata in contul salariatilor a unor prime de asigurare cu termen de maturitate de numai cateva zile. "Am vrut sa descurajam acest proces, inclusiv prin dubla impozitare a veniturilor din prime de asigurare. Daca nu o faceam riscam ca pana la urma toata lumea sa plateasca impozite la nivelul salariului minim pe economie", afirma Maria Manolescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO