Prima pagina

Firmele ungare trec granita cu 1,5 mld. euro

11.02.2005, 00:00 16



Investitiile ungare in Romania ar putea atinge in acest an o valoare record de aproape 1,5 miliarde de euro in conditiile in care se anunta noi intrari pe piata, iar companiile maghiare deja prezente aici au planuri de extindere a afacerilor, potrivit estimarilor Biroului Comercial Ungar de la Bucuresti.



"Unele proiecte sunt deocamdata confidentiale, insa exista si certitudini care confirma prognozele noastre. Extinderea unor companii precum Mol, OTP, Gedeon Richter sau Dunapack, investitiile anuntate de TriGranit in Bucuresti si Cluj care vor ajunge aproape de un miliard de euro, precum si noile planuri de dezvoltare imobiliare, de centre comerciale si logistice precum si IT&C, ne permit sa estimam un volum al capitalului maghiar de 1,5 mld. euro in 2005", a declarat pentru ZF Transilvania Halasz Janos, directorul Societatii Ungare de Interes Public pentru Promovarea Investitiilor si Comertului (ITD Hungary) din care face parte Biroul Comercial Ungar.



Numai in 2004 au fost inregistrate in Romania peste 600 de firme maghiare, cea mai mare crestere de dupa 1990. Majorarile de capital social s-au dublat fata de 2003, ajungand la 160 mil. euro. Cresterea se reflecta si in capitalul social subscris, acesta fiind de 240 mil. euro la finele anului 2003, respectiv de 310 mil. euro la 30 noiembrie 2004.



"Prin aderarea Ungariei la UE, Romania a devenit limitrofa spatiului economic comunitar. Acest eveniment a stimulat accelerarea investitiilor ungare in tara-candidata de la frontiera vamala a UE", a mai spus Halasz.



In acest context se asteapta largirea sferei de intreprinderi mijlocii care au ajuns sa functioneze la scara regionala, cresterea investitiilor firmelor din terte tari, cu centrul regional in Ungaria, precum si amplificarea investitiilor intreprinderilor mici in multe domenii de activitate de interes local.



"Anul 2005 se va caracteriza si prin transferul de cunostinte, experienta sau know-how european din Ungaria in Romania. Cred ca numarul firmelor cu capital maghiar care vor investi in Romania va creste simtitor. La 31 decembrie 2005, investitiile totale apartinand unor companii din Ungaria ar putea ajunge chiar la 2 miliarde de euro, concomitent cu cresterea schimburilor comerciale la peste 2,5 miliarde de euro", considera directorul ITD.



Estimarile Biroului Comercial Ungar de la Bucuresti arata ca valoarea capitalului activ maghiar investit in Transilvania si Banat depaseste 450 de milioane de euro.



"Anul trecut schimburile bilaterale, precum si investitiile realizate de catre firmele din Ungaria au crescut cu peste 50% fata de 2003", a declarat Halasz Janos. Daca in judetul Bihor sunt inregistrate cele mai multe firme cu participare de capital din Ungaria, concentratia de capital este mult mai mare in judetul Timis. La finele lunii noiembrie 2004, din totalul de 4.948 de firme ungare inregistrate in Romania, judetelor de frontiera "le-au revenit" 934 de firme, deci aproximativ 20% din total. "Firmele mici si mijlocii sunt foarte interesate de avantajele judetelor de frontiera datorita apropierii de piata UE", a mai spus directorul ITD Hungary. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO