Prima pagina

Firme offshore, doar cu viza de la Ministerul de Interne

10.02.2004, 00:00 32



Majoritatea persoanelor care au o legatura cat de mica cu mediul de afaceri au auzit de offshore si de utilitatea acestuia.



Utilitate care inseamna printre altele avantaje fiscale semnificative, fara de care multi investitori straini de calibru nu s-ar fi incumetat sa investeasca in Romania.



Investitiile prin intermediul companiilor offshore ar putea avea insa in curand inca o piedica de trecut in Romania, datorita unui proiect de modificare de lege prezentat ieri de Ministrul Controlului - Ionel Blanculescu.



"Oficiul National al Registrului Comertului va propune introducerea unui articol in legea privind evaziunea fiscala prin care toate societatile care se inregistreaza in Romania avand actionari societati din paradisuri fiscale sau offshore, sa obtina un aviz special, cel mai probabil de la Ministerul Administratiei si Internelor", a declarat ieri Blanculescu.



Ministrul nu a precizat care va fi obiectul acestui aviz insa a motivat propunerea prin faptul ca peste 90% din operatiunile de spalare de bani si marile acte de evaziune au loc prin societatile infiintate de companii din paradisuri fiscale sau firme offshore.



Daca modificarea va fi aprobata, chiar si firmele cu actionari offshore deja existenti vor fi reautorizate. Blanculescu apreciaza ca un termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii va fi suficient pentru reautorizarea societatilor.



"Vom accesa toate bazele de date, inclusiv a FBI, pentru a cunoaste de la inceput daca aceste companii fac parte din circuitele negre de spalare de bani", a explicat Blanculescu.



Daca modificarea va fi aprobata, majoritatea multinationalelor prezente in Romania, care deja se plang de prea multa birocratuie, se vor vedea in situatia de a trebui sa intocmeasca noi dosare ce vor fi verificate de statul roman.



"Sunt multe variabile in privinta propusei avizari speciale si preliminare. Nu vad nici un impediment in introducerea procedurii mentionate in masura in care aceasta ar avea caracter informativ. In schimb, daca avizarea in sine va conditiona infiintarea societatii comerciale, atunci masura poate deveni chestionabila din punct de vedere legal", spune Florian Nitu, avocat partener la Popovici si Asociatii, una din cele mai importante case de avocatura din Romania.



"Cadrul legal actual obliga orice investitor sa-si probeze bonitatea financiara inainte de a infiinta o societate comerciala in Romania, iar acest mijloc de precautie apare ca suficient in majoritatea jurisdictiilor. O masura suplimentara de prudentialitate, precum cea propusa, ar putea conduce pe de parte la conflicte intre jurisdictii, iar pe de alta parte la abateri de la regula mediului concurential normal", considera Nitu. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO