Prima pagina

Finantele vor sa vanda actiuni la Fondul Proprietatea de 800 mil. euro

06.02.2007, 13:51 14

Ministerul Finantelor Publice va vinde prin oferta publica 20% din actiunile Fondului Proprietatea in vederea admiterii titlurilor la Bursa de Valori Bucuresti, potrivit unui proiect de ordonanta, realizat de minister si supus astazi dezbaterii publice.

In conditiile in care capitalul social al Fondului a fost estimat la sfarsitul anului 2005 de autoritati la 4 miliarde de euro, valoarea pachetului de actiuni care ar putea fi scos la vanzare este de opt sute de milioane de euro.
Cu toate acestea, Ministerul de Finante intentioneaza sa reevalueze valoarea Fondului prin doua metode diferite, in cazul companiilor neadmise la tranzactionare si a celor listate la Bursa, proces cu o duata estimata la 5 luni. Fondul va angaja, inainte de inregistrarea la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), un evaluator care va analiza corelatia intre valoarea activelor care formeaza capitalul social al Fondului si nivelul capitalului social initial, stabilit prin hotararea de Guvern privind infiintarea Fondului Proprietatea.

Actul normativ stabileste ca, ulterior admiterii la tranzactionare, MFP poate sa deruleze alte oferte publice de vanzare, sa vanda sau sa cumpere actiuni emise de Fondul Proprietatea prin orice alte operatiuni bursiere autorizate.

In cazul adoptarii actului in forma actuala, Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicatiilor, AVAS si OPSPI trebuie sa initieze , pana la 31 martie, procedurile de listare la BVB a minim 10% din actiunile companiilor la care Fondul Proprietatea are participatii, procentaj dublu fata de nivelul stabilit initial.


In acelasitimp, licitatia internationala pentru desemnarea societatii de administrare a Fondului Proprietatea va fi organizata in doi ani de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta. Pana la data intrarii in vigoare a contractului cu societatea de administrare, Fondul va fi administrat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), prin Consiliu de Supraveghere.

De asemena, actul normative prevede ca proprietarii caselor nationalizate sa fie despagubiti atat in numerar, in limita a 200.000 euro, cat si in actiuni la FP. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO