Prima pagina

Finantele: Asigurati-va acum dobanda de peste 3-5 ani

12.03.2003, 00:00 6

Ministerul finantelor vrea sa ajunga anul viitor sa se imprumute de pe piata interna la o scadenta de sapte ani, dupa ce anul acesta va fi consolidata scadenta de trei ani, pe fondul continuarii strategiei de reducere a dobanzilor.
"Obligatiunile de stat cu maturitatea de trei ani vor detine la sfarsitul anului o pondere de 12% in portofoliul ministerului finantelor", a declarat pentru Ziarul Financiar Enache Jiru, secretar de stat in ministerul finantelor, responsabil de Trezoreria statului. Lichiditatea mare de pe piata monetara incurajeaza perspectiva primelor emisiuni de obligatiuni pe cinci ani spre sfarsitul lui 2003, 2004 urmand sa fie anul scadentei de sapte ani.
Mentinerea lichiditatii pietei si cresterea in continuare a maturitatilor, reducerea progresiva a emisiunilor pe piata externa, in conditiile scaderii dobazilor pe piata interna, largirea bazei investitorilor atat pe piata interna cat si pe cea externa - sunt tintele principale ale ministerului finantelor la capitolul management al datoriei publice.
Finantele au lansat saptamana trecuta prima emisiune de obligatiuni in lei la o scadenta de trei ani.
"Inceputul este foarte bun, insa dobanda de 12,5% nu spune inca nimic despre sustenabilitatea acestei maturitati. Nu poti sa te imbeti cu apa rece, trebuie sa ai mai multe emisiuni la trei ani", spune Enache Jiru, secretar de stat in ministerul finantelor responsabil de Trezorerie.
In acest moment este greu de estimat cat de repede vor cobori dobanzile in continuare, asa incat bancile prefera maturitatile mai lungi, care garanteaza un anumit nivel stabil de dobanda.
"Inca nu putem da semnale pietei fiind la inceputul anului, insa pe masura ce se va consolida scaderea inflatiei spre 13% aceasta se va vedea si in nivelul dobanzilor", afirma Jiru. La prima emisiune de obligatiuni in lei pe trei ani o companie de asigurari a oferit chiar o dobanda de 10,7%.
"Cererea mare pentru obligatiunile pe trei ani ne arata ca investitorii au incredere in previziunile noastre de scadere a inflatiei si cred ca dobanda va fi real pozitiva: isi vor conserva valorea banilor si vor si castiga ceva", comenteaza seful Trezoreriei statului. La licitatia de ieri dobanda la titlurile de stat pe un an a scazut cu aproape un punct, pana la 13,9%, in timp ce la doi ani a ramas la 14%. Finantele au respins toate ofertele pentru sase luni.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO