Prima pagina

Fercala: Suntem incomozi pentru gruparile mafiote

27.02.2003, 00:00 11

Senatorii Comisiilor de buget-finante si juridica va trebui sa dea  miercurea viitoare o rezolutie privind legalitatea controlului dispus de Curtea de Conturi la cele cinci societati de investitii financiare, dupa audierea  de ieri a presedintilor SIF-urilor si a presedintelui Curtii, Dan Drosu-Saguna. Presedintii SIF-urilor au contestat in Senat dreptul Curtii de a controla firmele private. Argumentul: aceste societati au capital 100% privat. Iar Curtea de Conturi ", in toata lumea, trebuie sa verifice proprietatea de stat, veniturile care vin la bugetul de stat, si nu fondurile private", dupa cum explica Theodor Mihaescu, director Muntenia Invest.   Presedintii de SIF-uri afirma ca informatiile aparute in presa  despre acest control au afectat valoarea SIF-urilor la Bursa.
Actiunile SIF au pierdut aproape 30% din valoare din momentul izbucnirii scandalului.
Audierile au devenit tensionate mai ales dupa declaratia socanta a presedintelui SIF Transilvania Mihai Fercala. "Presedintii Societatilor de Investitii Financiare  au deranjat anumite grupari mafiote din Romania", a spus Fercala. El si-a intarit afirmatia  declarand senatorilor ca trebuie sa faca fata la tot felul de presiuni. "Parerea mea strict personala  este ca presedintii SIF-urilor sunt persoane incomode pentru grupurile mafiote din Romania", a declarat Mihai Fercala in timpul audierilor din Senat. El a explicat ca anumiti oameni vin la conducerea SIF si "cer vanzarea unor actiuni si ne dicteaza pretul". "Smecherii interesati care se folosesc de organe ale statului speculeaza si prabusesc pretul. S-au facut tranzactii imense, s-au rascumparat actiuni la preturi derizorii. Cui foloseste asta? , i-a intrebat Fercala pe senatori.
Si ceilalti reprezentantii ai SIF  - Banat-Crisana, SIF Muntenia, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia - au solicitat Parlamentului stoparea verificarii acestor societati de catre Curtea de Conturi. Presedintii SIF-urilor au insistat pe faptul ca respectivul control al Curtii de Conturi nu are baze legale, din moment ce toate aceste societati de investitii financiare au capital in intregime privat.
Presedintii celor cinci SIF-uri  i-au reprosat lui Dan Drosu Saguna ca declaratiile facute in presa in ultimele luni si bazate doar pe supozitii, afirmatii ce au avut "consecinte dezastruoase" asupra activitatii societatilor.
Saguna a respins acuzatiile  si explicat ca nu este vorba de un control de legalitate la aceste societati, ci un audit de performanta, Curtea de Conturi deruland o actiune de documentare. El  le-a spus senatorilor ca nu exista nici un fel de comanda pentru acest control si ca a acesta se desfasoara cu bune intentii.

Ziua comisiilor in Parlament
Nu numai SIF-urile au fost subiect de dezbatere in comisiile parlamentare.
@Pe fondul controverselor privind banii pentru Sanatatea, conducerea Senatului a decis, ieri, constituirea unei Comisii de ancheta privind cercetarea modului in care s-a derulat executia bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2002 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al Ministerului Sanatatii.
Constituirea acestei Comisii s-a decis la cererea senatorilor PNL, PD si PRM, la care s-a adaugat si o adeziune a senatorului PSD Sorin Oprescu.
@Si deputatii Comisiei de agricultura vor sa constituie o alta Comisie care sa ancheteze situatia SC Insula Mare a Brailei si Socitatea Nationala Tutunul Romanesc SA. Ei au cerut aprobarea conducerii Camerei Deputatilor si au stabilit si un termen pentru prezentarea concluziilor: 1 mai 2003.
La SC Insula Mare a Brailei obiectul anchetei ii constituie inventarierea datoriilor fata de stat, factorii care au determinat aceste datorii si modul de gestionare al societatii.
La SN Tutunul Romanesc SA se va analiza situatia creata de neachitarea sumelor datorate de societate producatorilor de tutun, situatia juridica a terenurilor societatii si modul in care unele bunuri ale societatii au trecut in proprietatea publica a statului.
Ultimul cuvant pentru inceperea acestei anchete il va avea conducerea si plenul Camerei Deputatilor.
@O alta Comisie, cea pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputatilor a decis,  ieri, sa-l audieze pe ministrul Administratiei Publice Octav Cozmanca in legatura cu "abuzurile si ilegalitatile" din administratie semnalate de primarii marilor orase.
Primarii municipiilor Cluj Napoca, Brasov si Deva, Gheorghe Funar (PRM), Ioan Ghise (PNL) si Mircia Muntean (PNL) au fost audiati la comisie, unde au sesizat faptul ca Guvernul nu dialogheaza cu ei pe problemele specifice comunitatilor pe care le conduc, ca sunt supusi la presiuni si ca se inregistreaza o serie de ilegalitati patronate de catre prefecti. Nici un reprezentat al PSD nu a luat cuvantul, vicepresedintele comisiei Nicolae Gradinaru, membru al partidului de guvernamant, parasind, la un moment dat, sedinta. Ministrul Cozmanca poate declina invitatia Comisiei. Insa si in cazul in care va raspunde invitatiei, audierea sa nu poate aduce mari schimbari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO