Prima pagina

Febra pietei bursiere incinge tastaturile

Febra pietei bursiere incinge tastaturile
24.01.2005, 00:00 8

Atrasi de castigurile consistente oferite in ultimii ani de investitiile in actiuni cotate pe Bursa tot mai multi investitori romani au inceput sa isi scoata banii din banci sau alte plasamente cu risc scazut pentru a cumpara actiuni.
Tendinta de crestere a interesului fata de Bursa, pe care brokerii spuneau ca o simt de mai mult timp este confirmata de evolutia traficului de pe site-ul de Internet al Bursei de Valori Bucuresti (BVB)  - bvb.ro.
Numarul zilnic de vizitatori de pe site-ul BVB, unde se pot obtine informatii despre evolutia preturilor actiunilor si comunicatele venite din partea companiilor a crescut cu peste 100% in luna ianuarie. Daca in ultima jumatate a anului trecut site-ul Bursei de Valori inregistra zilnic intre 5.000 si 7.000 de vizitatori, in primele trei saptamani din acest an Bursa a primit zilnic peste 14.000 de vizitatori, in conditiile in care site-ul se numara printre principalele surse de informatie despre piata pentru investitorii romani.
O crestere similara inregistreaza si pagina de internet a Bursei Electronice RASDAQ. "Sunt din ce in ce mai dese situatiile in care numarul utilizatorilor conectati simultan la baza de date de pe site depaseste 500", spune Adrian Resmerita, directorul departamentului emitenti din cadrul RASDAQ.
Un depozit bancar aduce in prezent un castig anual de 15%, iar noii investitori au observat in ultimele luni ca un asemenea castig se poate obtine la Bursa in cateva zile. Totusi putini dintre ei se gandesc ca la Bursa se poate si piarde. "Asa cum acum cativa ani faceau cozi la brokeri ca sa isi vanda cupoanele, acum vin sa cumpere actiuni," comenta saptamana trecuta un broker. Un portofoliu diversificat de actiuni a adus de la inceputul anului un castig de aproximativ 30%. Indicele BET, care cuprinde cele mai importante zece companii a urcat cu 29,7%, BET-C, care sintetizeaza evolutia tuturor companiilor cotate a sarit cu 27,8%, iar indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI a castigat 24,3%.
Cresterea exploziva a interesului investitorilor locali fata de piata bursiera incepe sa fie din ce in ce mai des comparata cu cea din Grecia din anii '90.
"Romania s-ar putea transforma intr-o a doua Grecie daca lucrurile merg in ritmul acesta. Din ce in ce mai multi vorbesc despre Bursa si din ce in ce mai multi vor sa cumpere actiuni," spune Octavian Dragolea, directorul societatii de brokeraj European Securities.
Investitiile in actiuni devenisera in Grecia un sport national, iar zeci de mii de investitori persoane fizice cumparau actiuni doar pentru ca piata crestea, iar fluxurile masive de bani duceau cotatiile tot mai sus. Atunci cand intrarile de capital nu au mai fost suficiente pentru a sustine tendinta ascendenta a preturilor cotatiile au intrat in picaj. Situatia din Romania este totusi departe de cea a Greciei. Desi a reprezentat un nou record, numarul de investitori care au cumparat actiuni de la Bursa in decembrie anul trecut a depasit cu putin  5.500.
Noii investitori de pe Bursa de la Bucuresti sunt atrasi tocmai de castigurile obtinute in ultimele luni pe piata.
"Informatiile despre castigurile extraordinare aduse de bursa au ajuns sa fie prezente in toate mass-media, iar asta contribuie la atragerea de noi investitori. Cei mai multi dintre aceste se bazeaza pe istoricul companiilor si cumpara actiunile companiilor consacrate, care au adus castiguri in ultimii ani", spune Radu Hanga, directorul directiei piete de capital din cadrul Bancii Transilvania.
El estimeaza ca raportul dintre investitorii romani si cei straini la Bursa s-a mentinut in aceleasi limite ca anul trecut, cand investitorii romani au cumparat aproximativ doua treimi din actiunile tranzactionate pe Bursa, in conditiile in care interesul strainilor a crescut in acelasi ritm.
Cresterea interesului fata de piata de capital a generat o crestere de peste patru ori a tranzactiilor de pe piata. Daca anul trecut valoarea medie zilnica a tranzactiilor de pe Bursa era de 2,4 milioane de euro, in primele trei saptamani ale acestui an valoarea media a tranzactiilor cu actiuni care se ridica la aproape zece milioane de euro.
De la inceputul anului pe Bursa s-au transferat actiuni in valoare de 145 milioane de euro, suma apropiata de nivelul tranzactiilor din intreg anul 2001, cand schimburile cu pachete de actiuni au insumat 148 milioane de euro.
Mai multi dintre sefii societatilor de brokeraj de pe piata spuneau ca se gandesc sa mai faca angajari pentru ca nu mai fac fata numarului mare de ordine de tranzactionare pe care le primesc zilnic de la clienti. Unele societati de brokeraj au marit incepand din a aceasta luna comisioanele si suma minima pentru deschiderea unui cont incercand sa mai tempereze din entuziasmul celor care vin cu bani spunand ca vor sa cumpere si ei actiuni pe Bursa.
Justificata sau nu cresterea preturilor actiunilor din ultimele saptamani va continua si in perioada urmatoare, spun brokerii, datorita banilor care intra continuu in piata.
"Pana la urma e vorba de o piata, iar raportul dintre cerere si oferta afecteaza preturilor. Nu sunt semne ca pe termen mediu si scurt tendinta se va inversa," spune Radu Hanga.
"Cred ca cine are acum bani investiti pe Bursa ar trebui sa linistit pentru ca piata va mai creste. Tendinta e clara, iar in ultimele saptamani nici nu s-a putut vorbi de corectii negative. Daca au mai fost scaderi de cateva procente acestea au avut mai mult caracter speculativ," spune Octavian Dragolea, directorul European Securities.
Bursa a incheiat, de altfel saptamana cu noi maxime istorice, cresterile preturilor actiunilor de la inceputul anului apropiind-se de 30%. Vedeta zilei a fost Rompetrol Rafinare (Petromidia), care a urcat cu nu mai putin de 8,3% pana la un nou maxim istoric de 1.180 lei/actiune. Vineri a fost ultima zi in care se putea subscrie in cadrul majorarii de capital a companiei, iar brokerii spun ca in urma cresterii de vineri a actiunilor multi investitori s-au grabit sa cumpere actiuni la 1.000 de lei in cadrul majorarii de capital.
Actiunile BRD au incheiat ziua la un nou maxim istoric de 51.000 lei/actiune, iar cresterea acestora alaturi de cea a Petromidia si a altor companii cotate au adus indicelui BET un plus de inca 3,9%. Actiunile SIF-urilor au urcat in medie vineri cu 2,7%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO